Friday, July 20, 2012

Jungle tracking for M2B yang tegar

Nooooooooo i'm not deliver yet!! Thank you for asking and caring about my pregnancy. ^_^

Quite stress you know when the 'thing' you wait the most for almost 9 month/40 weeks didnt want to come out. Uhuk. Baby, hurry up! Mommy  and daddy betul-betul tak sabar ni!

Officially, today im 40 weeks 2 days pregnancy and still waiting to be a mother for my little baby. *sigh*

Dont know why baby tak nak keluar-keluar lagi ni. Agaknya seronok duk dalam perut mommy. Boleh makan macam-macam. hehe So far, lauk pauk yang biasa dihidang untuk berbuka puasa, kebanyakannya my mum dah masak awal-awal for me. Takut terliur katanya bila berpantang nanti. Mau tak suka baby dalam perut. Dah rupa pesta perut pun ada. hik hik hik No wonder lah kot baby suka sangat, asal lepas makan je baby aktif semacam, rasa nak tembus perut i bila siku or kakinya terbonjol kat perut. Sakit yang geli. Agaknya tummy dah padat gila. hahaha

Tapi i percaya, apa yang ditentukan oleh Allah s.w.t. was the best planning for us. Ada hikmah di sebalik semua tu. Sebagai hambaNYA, i hanya mampu berdoa supaya dipercepat dan dipermudahkan semua urusan tersebut.

Sebelum bertawakkal tu, kenalah jugak berusahakan. So far, dah macam-macam cara i usahakan. Like bersenam supaya bagi mudah bukak jalan. Tiap-tiap hari bersenam k. Selain bersenam di dalam rumah, tak kira  pagi, petang or malam (:-p), i juga gemar melakukan aktiviti outdoor. 

One of my favourite activity was 'jungle tracking'. ^____^ Dahsyat ok. Jungle tracking hanya boleh dibuat oleh M2B yang tegar je (baby tak mau keluar lagi!). Dah tak main jalan-jalan pusing rumah je, baby tak rasa apa-apa pergerakan pun, dalam rumah pun boleh pusing, bile "ber-jungle tracking" barulah baby rasa ada "WOW-movement" di situ. HAHAHAHA

NONSENSE!!!!! Muahahaha

Actually, the truth is the-so-called-jungle-tracking adalah aktiviti  berjalan-jalan di sawah bendang belakang rumah (we called it BARUH!). Bonding time with hubby sebelum baby keluar. hik hik Selain dapat mengimbau kembali kenangan zaman kanak-kanak, dapat jugak release tension menikmati angin yang tahap boleh buat mata terlelap dan dapat makan buah salak free! (see, kerjanya makan je!). haha

Jakun tengok jentera bajak sawah. hehe

Dulu ada titi (jambatan kecil) nak seberang parit tu. Parit tu jugaklah kami tangkap ikan laga. Tapi dulu, parit tu nampak macam cantik je, siap ada pokok bunga teratai, keladi bunting, lumut dan macam-macamlah. Cantik je. Now dah togel macam tu.

Jalan menuju ke rumah. Nampaknya macam dipenuhi semak tapi tempat ni best gila untuk melepak. Dont worry, tak ada pacat atau lintah sebab bukan musim hujan. :-p

Dulu, i satu pokok kelapa yang patah kat situ. Balik dari mengaji Quran, kami suka sangat main enjut-enjut atas pokok kelapa tu. Ingatkan ada lagi, nak ajak Teman Penyayang naik "roller-coaster" versi kampung. Hahahaha

Dulukan tempat ni penuh dengan semak tapi tahap renek punyalah. Now, dipenuhi dengan pokok salak je. Tapi bukan aku yang punya, jirannnn yang punya.

Biasalah bila mak buyung berjalan-jalan, ramai yang pelawa makannya. Tiap-tiap petang pemilik buah salak akan tidur kat pangkin, so dapatlah mak buyung makan buah salak percuma hari-hari. Hahaha motip sangat pergi bendang! Yang hijau tu baby buah kundang. Tak masak lagi. Punnnnn jiran punya. Makan dengan rojak mak bee, best sangat!

Tu aktiviti petang kami sambil menunggu baby keluar. :-p Untuk senaman pagi ni pulak, nak pergi jalan-jalan kat pasar pagi. Besar punya pasar (dengan harapan terbersalin hari ni! LOL).


Sebelum tu nak pi mandi dan breakfast nasi kerabu (nak dapatkan nasi kerabu tiap pagi pun kira senaman jugak. - aktiviti mengejar mak-cik-naik-motor. Kalau tak sedar makcik jual nasi dah lalu depan rumah, kena pi jalan ke rumah jiran lain yang tempat makcik tu berhenti sambil pakai kain batik, perut memboyot, kain tuala atas kepala! OK. tak payah bayangkan! sangat kekampungan. Tapi tulah hakikatnya, rupa diri dah tahap hazab, fikir baby nak keluar je. hehe)


Again, saya belum bersalin lagi. Baby saya tak keluar lagi.^_^
Till then.
 
 
 
 
Meow~meow~:
Doakan saya dipercepat dan dipermudahkan bersalin ye. ^_^





THANK YOU FOR READING THIS!

4 comments:

  1. Semoga Allah permudahkan Hana bersalin nanti. Klu kita aktif, rajin bawak berjalan ms sarat...Insya-Allah, kita ada stamina utk meneran t. Hehehehe. Mcm tu la yg sy bt dulu. Hrp menjadi kat Hana.

    Sy ambil kesempatan ini utk mengucapkan Salam Ramadhan buat Hana dan keluarga. Semoga Ramadhan kali ini membawa seribu keberkatan dan manfaat.

    ReplyDelete
  2. moga selamat bersalin yew..

    http://kamiboolat.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. semoga dipermudahkan hana,
    bagus la tu, bykkan berjalan, baby syok lg duk kt dlm tu kot, hehe xpun dia nk bg can kt mummy dia merasa puasa sehari dua dlu utk tahun ni sblm bercuti pjg kannnnn, hehehe

    ReplyDelete
  4. Been there twice, overdue dr edd...syok kot dlm perut...

    Insya ALlah dipermudahkanNya..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...