Friday, April 6, 2012

Tak takut ke nak bersalin?

Being a mommy-to-be bukan sahaja physically need to be prepare but mentally also. Dari segi fizikal sangat terang dan nyata akan perubahan diri yang berlaku and easy to feel and to see by others person. But mentally, hanya kita je yang hadapi and tahu. 

So, the point is, tak takut ke  nak bersalin? dah bersedia ke? ------> the best question ever which is kawan-kawan i yang single mingle selalu tanya. 

Gila tak takut. hehe Walaupun usia kandungan baru mencecah 6 month and belum pun masuk last phase pregnancy which is 3rd trimester tapi bila dengar or baca cerita orang bersalin, agak meremang bulu romalah.

Macam mana rasa sakit nak menahan contraction, seluk menyeluk section, push and jahit menjahit kat Miss V boleh buat i tertelan air liuq. Ngeri pun ada. Apatah lagi pernah masuk and lihat sendiri lobour room (read HERE).

Tapi i kena kuat semangat. Takkan nak bagitau kawan-kawan i yang single mingle tu "huwaaaaaaaaaaa aku takut sangattttttt". Langsung dia orang tak kahwin nanti. Hahaha

So, the best anwers i can give was "semua perempuan yang nak jadi seorang ibu akan melalui semua ini, nak taknak kena tempuh but at the end of our suffer journey, there is a cute and sweet little angel yang kita nanti-nantikan selama ini berada di depan mata. Two soul become one. Hasil cinta kita and husband. Sweet kan? Excited tak?"

Then my friend will reply, "syoknya. tak sabar nak kahwin." Kahkah Dia orang melawak memang no.1.

But,im sure makin dekat dengan due date nanti, makin kerap kawan-kawan i akan tanya. Tension? Nope. Malah, seronok. Means dia orang caring dengan keadaan kita and im sure bila kita cakap sangat berdebar-debar, mereka akan bagi semangat kat kita. Sweetkan? ^_^


So far, i tak rasa takut, malah macam tak sabar pun ada after what i going through di awal pregnancy dulu. Sangat fobia dengan alahan tu. Mungkin tu salah satu sebab i rasa tak takut bersalin becoz im already undergo a bad situation in trying to be a mother.

Why i said so (means tak takut nak bersalin)

1) Bila sahaja mendirikan rumahtangga, in our mind dah set nak ada baby sooner or later tapi yang pasti memang nak baby. But then bila tengok hubby sangat-sangatlah nak baby cepat-cepat lagilah buat kita tak terfikir the giving birth process yang selalu orang cerita sangat-sangat menyakitkan itu.

2) Bila dah sah pregnant, then in 1st trimester had a bad nausea and vomiting, lagilah rasa cepat-cepatlah hilang semua alahan tu, cepat-cepatlah bersalin. Memang tak fikir pun sakit nak bersalin.

3) Bila dah masuk 2nd trimester (in my case) rasa gerakan baby di akhir bulan ke4 kehamilan. Sangat excited k. Macam tak percaya. Betul ke anak aku ni? Betul ke ni? betul ke? "Biey, baby bergerak!" ----> sambil air mata berjurai-jurai sebab merasai saat tu sorang-sorang. Happy gila, lagilah tak terfikir takut nak bersalinkan.

4) Bila dah masuk last phase in 2nd trimester (6 month), baby bump dah mula  kelihatan. Rasa diri sangat gojes. Kahkah *sila muntah* Sumpah, rasa macam syok gila kot tengok perut yang muncit sekarang. Selalu je nak letak tangan atas perut, rasa nak dekat je dengan baby. Tambah-tambah gerakan baby lagilah kuat terasa, always tersenyum geli hati bila baby bergerak-gerak. 

5) Bila dah start shopping baby stuff, rasa seronok sangat. Siap imagine lagi mesti comel je anak mommy bila pakai baju ni. "Eeeeee...tak sabarnya nak pakaikan baby baju comel ni". hahaha lagilah excitedkan, mana ada fikir takut semua tu.

6) Bila dah mula bercerita pasal baby dengan hubby like nak bagi nama apa, what if baby boy how and baby girl how, nak baby panggil kita apa nanti and bla bla bla............ lagiiiiiiiiiiiiiiiii lah happy semacam. 

7) Bila dah buat scan 4D, dah mula kelihatan rupa baby ikut siapa sikit-sikit, lagilah nak menjerit and excited "eh, muka macam kita, muka kita!" Hahaha Opcoz lah baby akan ikut muka mommy and daddynyakan? Thats time timbul perasan halus "Bukti cinta dan kasih sayang yang kita bina selama 6 tahun" T_T. Tak sabar nak tengok muka ikut mommy or daddy.. Kalau takut-takut nak bersalin macam mana nak tengok muka baby. Kan? hehehe



So far, tulah yang i rasa selama ini. Excited to see our baby and cinta hati kami adalah mengatasi rasa takut itu. 

And, one more thing yang excited sekarang ni ialah.....


Nak buat benda ni esok atau lusa. 

SUPRISE. Mabeles sambal.  Terliuq gila-gila. (GAMBAR DI"KIDNAP" DARI BLOG IBU MIKA. Teheeee)



Harap-harap harapan untuk berbakti di dapur untuk Teman Penyayang menjadi kenyataan. *ingat Hana, jaga perut suami* Hahahaha


Ok. SEMANGAT!




Till then.
Assalamualaikum...






THANK YOU FOR READING THIS!

17 comments:

  1. eiii,,nak kawen cepat la camni!!

    ReplyDelete
  2. wani skg ni pun slalu duk pikir takt nk branak..mcm2 dh terbayang...perkara pas beranak pun dh pikir siap2...siap tnya suami kta ni boleh ker jaga anak nnt..hu3...

    ReplyDelete
  3. walaupon dah 35w ++ tapi so far i tak rasa takot lagi...rasa excited ada la...hihi...mmg akan sakit tp semua ibu2 akan lalui benda tu kn? i selalu sedapkan hati, pk yg sakit tu sehari je, bkn lama pon...hihi

    ReplyDelete
  4. bestnya dgr pglamn nak jadik mak ni, tahniah Hana, smge dipermudahkan segalanya ye, baby mesti kiut t mcm mummy dia,,insyaallah....
    wah, sambal jangan tak sambal...hehehehe

    ReplyDelete
  5. tumpang gembira jugak..seronok bace entry kali ne...hehehehehehe

    ReplyDelete
  6. Hehehee habislah Na dah buat preggy mom terliur ni haaaaa

    I pun excited baca cerita you, terus rasa nak cepat-cepat dapat baby. Hehe.

    ReplyDelete
  7. bestnya bila nak dapat baby ni..mesti excited kan..:D

    ReplyDelete
  8. kite yang baca ni terus rasa macam arghh..lambat nak tunggu hari nikah ni. pang~

    ReplyDelete
  9. eeeeeeeeee tetibe rasa x sbr nk kawen baca entry sis ni !! :)

    semoga dipermudahkan masa sis beranak nnti ekk..sy doakan :)

    ReplyDelete
  10. hehe..auww..mcam dalam novel la..

    tak saba gak nk tngok baby

    ReplyDelete
  11. dear, dh try blom smbal tu? kehkeh,
    anyway serius ke nk kek tu?
    if nak bgtau contact no,
    kite blh bt dlm ms terdekat ni sbb ade bhn2 ni,
    nanti bgtau cpt eh, cepatt!!

    ReplyDelete
  12. sambal ape kah itu... nmpk sedap jek...

    ReplyDelete
  13. heheheheee so sweet!

    jangan takut, jangan nervous...sakit memang sakit but after u see ur baby's face and hold ur baby in ur arms, that feeling is so so sooooo precious sampai hilang semua sakit :-)

    ReplyDelete
  14. kena pikir positif jer kan hana..kalau iktkan mmg tkt..hehe

    ReplyDelete
  15. betul tu HS.. keterujaan nak tgk baby melebihi rasa takut tuh..

    tak ada apa yang nak ditakutkan.. besar pahala ibu yg melahirkan nih..

    insya allah..dipermudahkan..

    p/s: kalau takut, takkan ada mommies yg beranak dan beranak lagi..kans?

    muehehe

    ReplyDelete
  16. Uwaa..mmg takut wpun ingat takut tu cuma sekali sekala.akak tjumpa n3 ni bila google pasal sakit bsalin..ni preggy ank ke 4 plus 2 ggur.napa makin takut nih...jawapn :sbb da rs 3x bsalin...uwaa..akak btul2 tkut la wpun da ada experience pujuk ht..jgn ikutkn perasaan..ingatkn bestnya nt dpt bb tu...huhu tp tetap tkut..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...