Thursday, April 5, 2012

Jawapan kepada kelopak mata kanan berdenyut-denyut.

Konon... dah rasa lega sikitlah bila jumpa beberapa ramalan ahli nujum berkenaan kelopak mata kanan berdenyut-denyut atau bergerak-gerak. Macam-macam andaian. Walaupun tak boleh nak percaya dan boleh menjurus ke arah "khurafat" tapi just to make fun jelah. Like boleh pilih, "which one petanda yang aku nak?" Kahkah lawak pun ada ni.

Dah tanya kakak-kakak office, dah tanya a few friend and siap buat research lagi kat google ni. Gigih tak i? hikhik 

Bukan apa kan, bila kelopak mata berdenyut-denyut ni buat mata kita tak selesa and buat kita tertanya-tanya what happenkan, tak senang duduk pun ada. Dah 3 hari ni berlaku.

So, here a few answer yang i dapat:

1) Nak dapat duit (sumber dari SINI.) : Wah, suka-suka. Ingatkan gatal tangan kanan je nak dapat duit, rupanya kelopak mata berdenyut-denyut pun nak dapat duit jugak. Hehe Nape macam nak percaya je? Sebabkan 2 hari lepas i got some of money from someone. Sebenarnya duit tu untuk disedekahkan kat i masa i masuk ward bulan 12 hari tu. Tapi disebabkan ada masalah-masalah lain, so, duit tu baharu diserahkan 2 hari lepas. Terkejut gila ni. Terus online shopping baju baby. Hikhik So betullah mata berkelip agaknya nak dapat wang kan? hikhik Tapikan semalam pun berkelip lagi. Siapalah nak bagi duit kat i lagi ni? kahkah tunggakan gaji 3 bulanKAH? ^_^

2) Nak tengok atau jumpa seseorang : Ni biasa yang i dengar. Erm.. rindu sangat kat Teman Penyayang kot, so tak sabar nak jumpa weekend ni. Kan? hehe

3) Akan mendapat khabar yang baik : Apakah? berdebar-debarnya. Kahkah ni memang sentiasa ditunggu ni. Surat cinta dari KL. So far dah 10 surat cinta dihantar satu pun tak terbalas. =_="

Tu antara yang i dengarlah. Tapi yang best ni ada penjelasan dari segi saintifik. I jumpa kat blog INI. Pakar perubatan menggelarkan kelopak mata berdenyut-denyut ialah EYELID MYOKYMIA. Which is ia berlaku akibat pergerakan satu atau dua otot sekeliling mata. Ini disebabkan rangsangan berlebihan oleh saraf pada otot tersebut terutamanya otot yang bertanggungjawab untuk menutup mata (orbicularis muscle & superior oblique). Ia berlaku disebabkan beberapa faktor, antaranya:

- Pengambilan kafein yang berlebihan.
- Berdebar-debar atau risau
- Stress atau tekanan
- Keletihan
- Kerja berlebihan
- Tidak cukup tidur
- Penggunaan ubat
- Pemabuk
- Mata yang terlalu gatal akibat terdapat bendasing


Wallahuallam. Hanya Allah S.W.T. je tahu dan hanya dengan izin dari-NYA je sesuatu perkara akan berlaku. ^_^

Duk fikir dan susah hati pun tak berguna kan? Apatah lagi fikir benda buruk akan terjadi, kalau fikir benda elok boleh make fun jugak. Geli hati. hikhik

Macam orang ni, pagi-pagi dah main-mainkan i. He sms me, tanya pakai baju apa hari ni. When i said red colour. Terus excited, sent photo plzzzz.. hahaha Taulah favourite colour dia.


Baju preggy batik tak ada. Bunga Raya adalah. Kira baju kebangsaan jugaklah kan untuk dipakai pada hari Khamis? :-p


Then Teman Penyayang balas sms said, "Hi, bunga raya. Patutlah mata biey berkelip-kelip malam tadi, rupanya nak dpt gambar syg" =_="

Sabar jelah.



Till then.





THANK YOU FOR READING THIS!

10 comments:

meowwmania said...

wahhh dah lama tak bersua dah jadik mak yong ropenya dia...tahniah tahniah!

moga ibu dan baby membesar sihat ^_^

Myra Jay said...

Heheee, ok gak Bunga Raya, nampak meriah :)

Hani Syahani said...

ooo mata berkelip kanan aritu tandanya nk pakai baju merah lalu dipuji oleh teman penyayang..heheheh...cunlah mummy ni, berseri2!!!suke!

[sutera kasih] said...

org kata kalau mata bedenyut2, sebab ada orang rindukan kita hehe..akak comel la in bunga raya blouse tu hehe

akak, sy doakan akak supaya dpt tggl dekat dgn hubby akak k..sbr ya kak :)

dhiera said...

caring gile hubby dia... hana kemain lagi kan pose pose main2 anta mms. hehehe

Cik Yatt said...

sexynye momma nie..wewiiit..

♥ Wina ♥ said...

hahahhh so sweetlah hubby u :-)

yatt said...

comel nyer perut.. :)

Fatin Mraz said...

mata gatal sebab ada bendasing x per lagi..jgn mata gatal si hidung belang..hihii

Pok Amai-Amai said...

Awak!!!!!!!!!!!!!!!!!! Comelnya awak! Suke sgt tgk......kecit2 je perut die. Baby mst lagiiiiiiiiiii comel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...