Tuesday, March 20, 2012

Susu HL ada Folid Acid? I baru tahu.

Speaking about pregnancy....... Ye, pregnancy, kehamilan, baby and sewaktu dengannya menjadi topik blog i sekarang because this blog was my personal blog. So, apa-apa je yang i tulis or share kat sini adalah perkara yang berlaku dalam kehidupan owner blog. So, harap maklum. Teheeee

Ok. Back on topic, now my pregnancy dah 23 weeks means dalam 5 bulan++ dan next week dah nak masuk 6 bulan (Alhamdulillah. Semoga semuanya berjalan dengan lancar.) Sepanjang kehamilan i rasa i kot M2B yang paling liat makan ubat yang doktor bagi dan paling degil meneguk susu.

Kebiasaannya antara multivitamin yang biasa doktor bagi for preggy mum was Folid Acid, Vitamin B Complex, Iron Tablet and Vitamin C kan? Vitamin C tu oklah i boleh makan sebab rasa oren dan perlu dikemam. Tapi yang lain-lain tu susah nau nak telan tambah-tambah Vitamin B Complex. Berbau. Asal lepas makan je mesti sendawa bau ubat tu. Eauuwwww..

So, 3 bulan yang pertama tu memang i tak makanlah sebab satu alahan yang terukkan, asyik muntah je. Masuk 4 bulan tu baru ok sikit. Tapi still makan time rajin je. Takut jugak bila nurse cakap folid acid sangat penting buat baby. Insaf jap. Tapi lama-lama jadi malas balik. Tiap kali pergi check up nasib baik everything ok, ukuran baby ok walaupun masa tu makan ubat macam nak taknak je.

Sama jugak dengan susu. Memang susah nak tenguk. Daripada 1st trimester, i memang tak boleh nak tengok susu apatah lagi nak minum. Asal minum je keluar semula. Ramai yang bagi nasihat kat i supaya cuba psiko diri demi kebaikan baby but how can i do, minum susu setenguk je tapi yang keluar semula lagi banyak dari jumlah yang i minum. Tak berbaloi rasa. Sampai naik pedih tekak and hulu hati. So, i sangat serik nak minum.

Macam-macam cara i buat supaya dapat minum susu like campur susu Anmum dengan milo, i try buat ais susu, cuba Friso mum, Enfamama and macam-macam susulah also tak boleh. Tapi alhamdulillah, nak dijadikan cerita and kekuasaan tuhan, after i balik scan 4D , malam tu Father of my baby buatkan secawan susu Anum with 4 scoop, i cuba minum dengan menutup hidung dan mata, i cuba jugak ni because Teman Penyayang cakap "just imagine how glad our baby bila dia dapat susu dari mommynya. Mesti mulut dia ternganga je macam tadi sebab tak dapat susu." He psiko me. Bila i teringat balik masa scan 4d baby ternganga sebab lapar (U can read it HERE), i rasa sebak sangat.

From that timelah i dah boleh minum susu. Maybe betul orang cakap i kena psikokan diri, then yang kedua i rasa sebab alahan i almost dah tak ada, pregnancy dah masuk 5 bulan, thats why dah boleh minum susu kot.


Today, i dah bawak bekal susu kat office. Siap isi dalam bekas air lagi just like my boss did before. hehe

Ubat pun i dah start boleh makan. Almost 2 weeks dah i tak pernah skip makan multivitamin yang doktor bagi. Then, baru-baru ni on the way back from KL Teman Penyayang belikan susu kotak HL (dia dah tau i dah boleh minum susu, mana dia belikan lagi nescafe lattelah, ali cafelah untuk i, haha) bila singgah kat Shell then i notice something on it.


Can u spot it? HL mengandungi Folid Acid?? Biar betik.

Selama ni i tak perasan pun. Patutlah before this i pernah terbaca kot an article yang mention kalau wanita yang nak hamil digalakkan minum susu HL. No wonderlah.


Daddy cakap baby mesti happy sekarang sebab mommy bagi susu hari-hari. ^_^

Till then.
Sekian.




Meow~meow~:
I suka baca blog Dr.Zubaidi about kehamilan dan kesihatan. Banyak info kat sana.




THANK YOU FOR READING THIS!

15 comments:

  1. wahhh, ekceli kite dr bujang smpai skrg mmg suke minum susu HL ni,
    :D

    ReplyDelete
  2. askum
    asha baru tahu..nampak sangat tak baca label or content kat packaging..terus beli n minum:)
    tq.

    ReplyDelete
  3. i amek obimin je coz mls nk telan iron tablet, vita C tu satu2...hehe

    ReplyDelete
  4. harap2 dua2 sehat hendaknyer..
    x sabo nk tgk pulak ahli baru keluarga akak.
    heh.

    ReplyDelete
  5. tahniah dh masuk hmpir 6bln,

    ooo 3bln pertama mabuk teruk ke,sianlah...
    nsib baik dh boleh minum susu demi baby,betul kate suami tu,baby msti gmbira hari2 mummy minom ssu...

    ReplyDelete
  6. bagus sgt2 khasiat susu..rajin2lah minum

    FM dulu dari mula peknen sampai sekarang ni..minum..
    masa peknen minum anmum and pas bersalin anmum untuk lactating moms tuh.. susu pun byk utk menyusukan bby..

    sampai skrg..alhamdulillah..irizz masih breastfeeding.. 21 bulan..

    p/s: dah nak masuk 3rd trimester nih.. mesti teruja kan?

    ReplyDelete
  7. dear...minum lah susu & ubat k...cian kat baby lapar... :)

    take care..

    ReplyDelete
  8. samalah...xminum susu jugak sblm ni..nk try susu HL mne taw lalu plak kan..

    ReplyDelete
  9. Cutenye perut awak tuhhh! Hehehehe...nie yg peknen lagi nie (eh?)...

    =p

    Sy tak bape suke HL tp sy sgt sukeeeeeeeeeeeeeeee susu Goodday! Yummeh! Teringat susu lak. Hehehe...take care dear! Cute sgt awak tau. Mane pic penuh awak ye?

    ReplyDelete
  10. selalu gak skip mkn obimin...makan bile inagt dan rase mcm da lame tk makan...hhihi...

    ReplyDelete
  11. Pandai daddy psiko kan...hahahahaha

    ReplyDelete
  12. boleh tak kalau nak sebak gak? kem slm kat bby hana. :)

    ReplyDelete
  13. sy pn liat nk mkn ubat..rsnye 6 bln ke atas dh jarang makan ubt..huhu..
    tp susu tak tinggal..
    mommy minum susu bnyk2 tau..dan rajin2 mkn ubat..=)

    ReplyDelete
  14. i love HL!sedap betul.sekejap je boleh abih.huhuh.dulu2 sama la first trimester maleh nk minum susu n mkn ubat tp akhirnya insaf gak.huhu.

    ReplyDelete
  15. baru nak marah hana., aseb dah terpsiko tengok baby sendiri~

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...