Monday, March 5, 2012

SCAN 4D : So worth. Precious moment with my lovely child.

Ini cerita last weekend. Well, what to do, bila Teman Penyayang balik, baharulah i rasa hidup i ni beraktiviti sikit. Sebab tu ada cerita nak share.

So, sabtu yang lepas both of us do something yang sangat sangat sangat menyeronokkan lagi teruja habis..Tahap leleh punya seronok ni.

GUEST WHAT???

Kami buat scan 4D. *serius, macam nak menjerit je* Sangat seronok k when u can see your dearest baby in tummy bergerak-gerak, see she/he look likes, Ya Allah, serius, if ada jual mesin yang boleh lihat baby setiap 24 jam, i rasa macam nak beli je mesin tu. Best sangat-sangat lihat gelagat baby.

Doktor check keadaan baby, everything ok. Placenta was place in the right position, saiz otak, tulang normal in 5 month pregnancy, tali pusat also fine, fizikalnya ok, siap doktor suruh kira jari tangan kaki, tengok telinga, peha and EVERYTHING-lah! Sangat detail.

Yang buat i sebak sangat tu, i pergi klinik around 10a.m. then tunggu nak jumpa doctor, around 11a.m. I dah rasa lapar sikit-sikit sebab pagi tu i tak makan apa-apa pun just minum segelas jus oren je. Then bila scan tu, baby tengah tidur tau, dia tidur mengiring sambil tangan atas muka. So, agak susahlah kami nak lihat rupa dia. Then doctor ketuk perut i (softly), so baby terjaga. Dia bergerak-gerak sambil ketuk-ketuk perut i back. Haha Macam give me-5 dengan doktor gitu.

The precious moment tu bila tiba-tiba dia bukak mulut like mulutnya ternganga. Lama sangat. i ingat dia menguap tau. Then she/he put his/her thumb dalam mulut.  

Then doktor ask me, dah breakfast? I said no. Your baby was hungry, said the doctor.

Owh, my little baby. kesian sangat-sangat. Mata i dah berkaca dah, lucky hubby hold my hand. Rasa bersalah sangat tak breakfast tadi. Kesian dia dah lapar. Patutlah dalam kereta tu asyik bergerak je, then dah sampai klinik, dia diam je, rupanya puas merengek, dia tidur sampailah doktor kejutkan semula baharulah mommy tau baby lapar. Sob2. T_T

Doctor said, daddy kena bawak mommy makan tempat best-best ni, bagi baby happy. Lama dia tunggu nak makan. Biar berbaloi dia menunggu lama. Hahaha


So far, i rasa sangatlah berbaloi untuk buat scan 4D tu. Maybe ramai yang tertanya-tanya perlu ke buat 4D? For both of us memang sangat perlu. First, through scan 4D kita boleh pantau our baby progress dengan lebih jelas like kedudukan tali pusat dia and all that. Sometimes scan 2D cannot see clearly all that, sampai masa nak bersalin baharulah tau baby had problem. Atleast when we do 4D scan kita boleh bersedia awal, in case baby ada problem, boleh dapatkan treatment lebih awal kan.

In my case pulak, doktor turut tanya which is i tak rasa rugi ke buat scan 4D awal-awal? (i mean in 5 month, usually pregnancy mom akan buat dalam lingkungan 7 or 8 month).

Why the doctor said rugi if i buat awal-awal? It is because kebiasaannya preggy mom nak lihat muka (which is priority) baby at this stage before they will be deliver. But bila i scan baby in 5 month pregnancy, muka baby taklah clear seperti kehamilan 7 bulan sebab lemak-lemak kat badan dia baru nak naikkan, so muka baby kurus sikit and akan berubah sehinggalah mencapai usia kehamilan 7, 8 bulan. So, no pointlah kan nak scan 4D if rupanya tak jelas sangat. But, jujur i cakap, tu bukanlah niat utama i nak scan.

When both of us decide to go 4D scan adalah sebenarnya nak tau sangat perkembangan fizikal baby. Yelah, selama ni i just check kat government clinic, then doctor kat sana pun advice kat i untuk clearly know how's my baby progress better go to 4D scan because 2D scan tak clear sangat, just know saiz baby, jantina and certain thing. Sometimes, in some case tali pusat baby berada kedudukan tak betul, melilit kat leher anak and tak boleh dilihat melalui scan 2D. Bagi mengelakkan perkara tersebut berlaku, better mommy and daddy periksa lebih awal kan melalui scan 4D. Then if got to know had any problem, bolehlah rujuk kat mana-mana pakar. Insya Allah.

So, pendek kata "tepuk dada, tanyalah poket" (hehe) if perlu buat 4D ke tak. I know the issue to do 4D scan was kosnya yang mahal. Tapi percayalah, i rasa sangat berbaloi untuk dilakukan. What else you want? Selain dapat tengok rupa baby, tau perkembangannya, lihat aksinya yang macam-macam dalam perut mommy, takkan rasa menyesallah buat semua tu. Tambah-tambah if nak dapat first baby macam i kan? Lagi excited nak tengok baby.

RM85.00 is cheaper and valueable to see my great child in my tummy. No word can describe when i go through all these with the father of my son/daughter. Masing-masing mata berkaca-kaca tengok skrin. Ya Allah, sangat kagum dengan ciptaan-Mu. T_T

Black and white was 2D. Berwarna was 4D. Daddy said jantina dan rupanya biarlah rahsia dulu. kehkeh



Meow~meow~:
Owh, tak sabar tunggu baby 7 month. Maybe again, akan buat 4D. This time nak ambik sekali dengan cd. ^_^

THANK YOU FOR READING THIS!

10 comments:

  1. 1st time tgk tu mmg menangis kan?
    mcm xcited sgt2 dpt tgk baby live dlm perot kite sdiri, klu blh nk ngadap mesin tu hr2 nk tgk dia, kehkeh, :)

    ReplyDelete
  2. memang best buat 3D/4D scan nihhh!

    ReplyDelete
  3. wah..bestnya, saya yg baca nie pun dah rasa teruja..mesti seronok dpt tgok baby gerak2...=)

    ~semoga akak n baby sihat selalu..

    ReplyDelete
  4. Aaaaa bestnya baca !! Eh scan 4D rm85 ? I baca tadi mula-mula terbayangkan ratus-ratus tau, hover T_T

    Bestnyaaa, jaga diri baik-baik ok !

    ReplyDelete
  5. Nanonano:
    Ha'ah, betul tu. sebak gila tengok.


    Wina:
    Best! Rasa nak buat lagi. hehe


    Terbang Bersamaku:
    Tq dear.. ^_^


    SweetHoney:
    Haha murah jekan? If ambik cd baharulah seratus lebih.

    ReplyDelete
  6. bestnyer.......erm....nak baby gak..(opss, lum kawen agi...huhuhu)

    ReplyDelete
  7. hai...nak tanya scan kat mana ye? murah betul rm 85 tu.

    ReplyDelete
  8. scan ktne ek? i tnya klinik...rm100

    ReplyDelete
  9. Scan kat klinik Wyko, Jalan Beserah, Kuantan.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...