Tuesday, March 13, 2012

Main kira-kira : KIRA WAKTU SUBUR WANITA

Since ramai my girlfriend kahwin kan, i rasa terpanggil nak share cara pengiraan hari kesuburan wanita atau hari ovulasi ATAU dengan bahasa mudahnya hari target nak dapat baby. Kahkah 

My girlfriends selalu nau chat dengan i kat FB, tanya macam-macam. Macam mana nak tau hari subur, bila hari subur, macam mana nak kira hari subur. Macamlah i ni berpengalaman sangatkan. Anak pertama pun dalam proses. hehe

Tapi untuk tidak mengecewakan kawan-kawan i, i sharelah jugak kat sini cara pengiraannya walaupun before this i sangatlah tidak suka dengan kira-kira (boleh dikatakan i ni sindrom matematik! tak suka tengok nombor, boleh?). Ni pun i belajar dari opismate i yang ternyata expert (terbukti anak dah dua, comel lak tu. hehe Jangan mareeee tau Kak Fiza).

Bagi memudahkan pengiraan, i guna data peribadi i ok. ^__^ *blushing*

DATA :

Last period : 11 Oktober 2011

Second last period : 13 September 2011


LANGKAH 1:

Antara tempoh 13 September 2011 hingga 11 Oktober 2011 ada berapa hari?
Jawapan = 29 Hari

LANGKAH 2:

29 hari - 14 hari = 15 hari

*note: 14 hari adalah anggaran proses telur keluar dari sarangnya atau ovulasi mengikut kitaran haid. I pun tak berapa faham kalau nak terang secara detail tapi guna je data ni. hehe


LANGKAH 3:

Untuk dapatkan hari subur kita, kira hari pertama last period (cth : 11 Oktober 2011) sehingga genap 15 hari di dalam bulan tersebut.

Kaedah : 11 Okt., 12 Okt., 13 Okt., ..........22 Okt., 23 Okt., 24 Okt., dan 25 Okt.

So, waktu subur adalah 25 Oktober 2011.

*note : oleh kerana kaum lelaki seorang jutawan (=_=") (banyak sperma dihasilkan), maka sekiranya suami isteri bersama 3 hari atau 2 hari sebelum waktu subur, peluang untuk sperma and telur disenyawakan adalah tinggi. Maka berisiko untuk hamil. Tapi once dah confirm hari subur apa salahnya cuba pada hari tersebut untuk mendapat hasil yang lebih cemerlang dan gemilang. kahkah


Senangkan nak kira? Dah faham semua? Sila beri kredit untuk Kak Fiza. *Clap..clap..clap..* TEHEEEE


Sekarang kira due date bersalin pulak.

DATA :

Last period : 11 Oktober 2011

LANGKAH 1:

Bulan pertama period tolak 3 bulan. Cth : Oktober (sebab period 11 Okt.) - 3 bulan = Julai

Maka, 11 Julai 2011.


LANGKAH 2:

11 Julai 2011 + 1 Tahun 7 Hari = 18 Julai 2012

Maka, due date was 18 JULAI 2012

*note : jangan tanya mana dapat data 1 tahun 7 hari. I ikut apa yang diajar. haha

Ni pun Kak Fiza yang ajar. hikhik

Sama tau pengiraan due date dengan doktor buat. Tapi bila scan saiz baby, due date was 17 Julai 2012. Alah, lebih kurang je tu. Get ready je time tu.


Actually mula-mula tu i tak adalah kira-kira time subur ni tapi kebetulan kot rezeki tuhan nak bagi, kebetulan time tu i cuti then duk rumah MIL. Masa tu Pahang cuti pada hari isnin (Birthday of Sultan Pahang) and Rabunya pulak cuti sempena Deepavali, so i ambillah cuti hari selasa tu. I thought nak pi honeymoon tapi sayang hubby tak dapat cuti on Monday and Tuesday. So, i duduk jelah rumah MIL while Teman Penyayang bekerja.

So, nak dijadikan cerita, patutnya on Thursday i masuk kerja after cuti Deepavali on Wednesday kan, tapi i demamlah pulak. I thought demam sebab kena hujan tau (which is i pernah buat entry ni. HERE) tapi rupa-rupanya baby in progress kot. Kahkah Serius k. I tak tau menahu pun hal ni. Tapi bila kami kat opis share pengalaman masing-masing and some of my friend pun demam di awal kehamilan, baharulah tau demam adalah one of the symptons kehamilan. After lewat period one week, i check upt was + double line.


Alhamdulillah. Syukur. ^_^




Meow~meow~:
So yang B2B or baharu kahwin if nak dapat baby cepat-cepat, silalah kira kesuburan masing-masing ye. Tapi semua tu bergantung jugak pada rezeki and takdir Allah S.W.T. Ada sebab dan hikmahnya kenapa Allah S.W.T. bagi awal dan lambatkan kita nak dapat baby. Segalanya sudah tersurat. Sebagai umatnya kita hanya mampu berusaha dan jangan mengalah. Insya Allah.





THANK YOU FOR READING THIS!

12 comments:

ZYASH said...

hehehe..terbaek la..anti leh share kat kengkawan nak kawen ne...

sweethOneY said...

Hehe bab2 kira tarikh subur ni my girlfriends ramai betul dah share tips sebelum kahwin lagi. Hehee selebihnya usaha, dan berdoa kan..

Thanks for sharing !

asha said...

thanks for sharing dear
tapi asha ni bebal.sometimes confuse kira2 masa subur.huhu:)

umihumairah said...

kebetulan jer manjadi ikut tarikh subur tukan
kalau xusaha xde gak...
yg pntg doa sentiasa mgiringi...

hek2..syukurla dah ade skrg...

nnt akak bg tips lak tuk boy @ gurl

hek2...

tp yg pasti ALLAH punyer kuasa

[sutera kasih] said...

wahhh thanks sharing..blekira pasni hehe

LINDAHERY said...

hehehe..nanti linda nak kira jugak laa :)

GADIS INI said...

TQ 4 SHARING.. I LOIKE...XSABA NK WT BLK NI..HEHEHEHE

Anonymous said...

Last and second last date tu hari pertama period ke or hari terakhir?

Hana Soffelia said...

hari pertama period.

fazillah AG said...

thanks for sharing..info yg sgt berguna..

jom mulekan hidup sihat anda dan keluarga meh klik http://vitaminandadankeluarga.blogspot.com/

linalilo said...

wooo.good info..saya baru 3 minggu kawen..xsabarnya nak ada baby..huu

noor kartini said...

good info ..best22 boleh buat panduan untuk TIDAK HAMIL..tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...