Tuesday, March 27, 2012

Antenatal & Parentcarft Class, PART 2

Last Saturday we went to Antenatal Class also can called Parentcraft Classs. Register last minute but lucky still can joint that class. Teman Penyayang yang excited sangat nak pergi. Maklumlah all his sister joint that class before then dia suruh i datang KL untuk ambil kelas tu but seriously rasa penat je if ulang alik dari Kuantan ke KL in 2 days semata-mata nak ambik kelas tersebut.

We end up our pencarian for joint that class di Kuantan Specialist Hospital. I dah tanya tempat lain kat Kuantan ni but sit yang disediakan hanya untuk mommy je, daddy cannot joint the class. Tak bestlah macam tu kan. *Penting untuk daddy joint sama*

So, what i learn from that class? *sumpah tak pandai nak cerita satu-satu coz so many thing i just learn*

I just share a few thing or can say tips as well for the new parents just like me mengikut session yang disediakan.

1st SESSION : Normal Labour

They show us how the normal labour will be handle, macam mana cara bayi keluar through our birth canal, cara jahitan vagina (sumpah ngeri), tanda-tanda contractions, cara penjagaan vagina lepas bersalin, cara push dalam labour room etc.

Note for mommy:

- Bila berlaku contractions kat rumah dan ada air ketuban keluar, perhatikan sama ada air ketuban tersebut warna hijau atau jernih. If warna hijau, cepat-cepatlah ke hospital yang berdekatan sebab baby dah poo poo dalam perut.

- Jangan push before doktor said to push. Then need to push bila rasa ada contractions. Bila tak ada contractions, tapi kita tetap push, ianya sia-sia sahaja, bayi tidak akan menolak ke birth canal. One more thing if push awal maybe koyakan akan lebih luas. Always cooperate with doctor or midwife.

Note for daddy:

- Urutan di belakang isteri dapat membantu melegakan sakit belakang sewaktu contractions. Sakit belakang merupakan lokasi yang paling kritikal sewaktu contractions.

2nd Sessions : Breastfeeding & EBM (Express Breast Feeding)

Cara penyusuan yang betul, breastfeeding steps (tak adalah kita terkial-kial keseorangan in ward for 1st time nak breastfeed), penjagaan nipples and breast, EBM steps etc.

Note for mommy:

- Smalls step for breastfeeding was : gentle touch our nipple to the centre of our baby's lips. Once he/she open the mouth wide, bring the baby to our breast. Make sure not only nipple yang in baby mouth but also the areola zone (lingkaran hitam) as much as possible in baby's mouth. Jika rasa sakit, dont panic. Slip our finger into the corner of our baby's mouth, then feel the suction break, baru tarik our breast. Then start from begining.

- For the best result, gunakan kedua-dua breast untuk breastfeed. Selang setengah jam tukar penyusuan for another side.

- Setiap 1 jam in ward, kejutkan baby untuk breastfeed.


- Antara tanda baby cukup penyusuan in one day was : pampers akan lembap 6x sehari and baby akan poo poo 4 until 8 times perday.

- Bengkak susu : Ambil tuala yang direndam dengan air suam, tekap kat breast, perah dulu susu di bahagian yang bengkak gently, then baharu bagi baby hisap.

- For EBM (pam susu) : before habis cuti berpantang, dalam masa 2 minggu cuba praktik kat rumah cara penyusuan badan mengikut jadual bekerja supaya baby can learn what time dia akan dapat fresh milk dari mommy and what time dia kena minum susu EBM from babysitter.
Contoh (my work schedule), 6am - breastfeed baby, 8am until 12pm - use bottle, 1pm until 2pm (waktu rehat, depends on tempat nursery) - breastfeed, 2pm until 5pm - use bottle, 5pm until 6am - breasfeed.

- To get the best result masa pam susu kat office adalah letak gambar baby kat depan and tenung gambar baby, imagine baby sangat memerlukan susu tersebut. Because our hormone akan membantu keluarkan susu dengan banyak. Thats why bila kita bagi fresh milk kat rumah, pantang je dengar suara baby menangis, cepat-cepat nak bagi susu kat baby and susu memang automatik akan ada sebab hormon dalam badan akan menghantar impulse pada otak, then ia akan memproses susu kita.

- Luka di bahagian nipples : Perah susu then sapu kat nipples.

- Nipples tenggelam : boleh perhatikan sewaktu kehamilan bagaimana keadaan nipple. In case tenggelam, dapatkan rawatan awal and selalu tarik bagi nipple keluar.

Note for daddy:

- Jangan rasa tersisih bila mommy bagi penyusuan pada baby (breastfeeding), lebih-lebih lagi mommy always kena get ready once baby nak menyusu. The best way untuk daddy merasai perasaan indah tersebut was, even kat rumah, mommy try to teach the baby untuk minum susu EBM. That EBM bottle boleh bagi daddy untuk susukan baby, daddy dapat merasai kenikmatan sama melihat mata baby ketika minum susu, then baby rub his face.

3rd Session : Baby's Massage

Cara urutan dan senaman untuk baby. Penting untuk perkembangan otak dan fizikal baby. Bagi baby more relaks and dapat ajar baby early interaksi.


last session they said use real baby. But this time baby betul-betul tak ada. ^_^
 Note for mommy:

- When? : Urutan dilakukan bila pusat baby dah tanggal.

- Untuk urutan gunakan lotion atau minyak. But for the best result can use minyak coz lotion cepat meresap pada kulit.

- Jangan mengurut selepas baby menyusu.

- Step untuk mengurut : Mula di bahagian kepala, muka, dada, perut, lengan, and last belakang. Jangan urut di bahagian tulang belakang kerana tulang belakang baby sangat lembut. *cara urutan i ada belajar tapi susah nak tunjuk dalam blog, kena buat video mungkin*

Note for daddy:

- Daddy pun boleh buat. *in my case, Teman Penyayang dah cop awal-awal nak massage baby coz he said i dah breasfeed baby. LOL*

4th Session : Neonatal Jaundice

Jaundice or kuning merupakan satu ancaman yang sangat digeruni oleh parents di awal kelahiran baby.

Note for mommy:

- Perhatikan warna kulit and keadaan baby dalam masa 5 hari (in case dah keluar ward bagi yang bersalin normal)

- Kebiasaannya hari ke-3 hingga ke-8 jaundice akan kelihatan

- Antara penyebab utama jaundice was mommy makan jamu terlalu awal selepas bersalin.

- Jaundice dapat dikesan pada bahagian dahi terlebih dahulu. Jika warna di dahi baby berwarna kuning and berbeza dengan warna di bahagian kulit yang lain means baby dah kena jaundice. Once mata baby also kuning, perlu dapatkan rawatan doktor.

- Once kena jaundice, baby akan menjadi malas untuk bangun dari tidur dan tidak bermaya. So, mommy kena kejutkan baby untuk menyusu setiap 2 jam sekali. Susu mommy adalah the best treatment for jaundice.

Note for daddy:

- Selalu monitor keadaan baby di awal kelahiran because this time maybe mommy masih penat and perlukan rehat yang secukupnya. So peranan daddy diperlukan untuk memantau kulit baby. Mommy juga mempunyai penglihatan mata yang terhad, some case kabur sewaktu lepas bersalin, so daddy's helps always needed.

- Always get ready to bring baby for treatment jika da jaundice.

5th Session : Baby bath

Cara mandian yang betul, penjagaan pusat baby, kelengkapan yang perlu ada untuk mandikan baby etc.

Walaupun patung tapi sangat geram bila mandikannya. Ggrrrrr.. :-p

Note for mommy:

- For start to bath, basahkan kepala baby terlebih dahulu tanpa menanggalkan pakaian baby. Once dah basahkan kepala baby, cepat-cepat lap bahagian kepala and keringkan coz suhu badan baby yang panas mula dikesan dari kepala.

- Cara menyukat suhu air untuk mandikan baby adalah dengan cara merendam siku mommy di dalam baby bath tab terlebih dahulu. Siku merupakan anggota badan yang paling peka dengan suhu. So, if siku rasa suam, thats was just nice untuk gunakan air tersebut untuk mandikan baby.

- Make sure pusat baby sentiasa kering and mata baby sentiasa dilap dengan cotton ball supaya mata baby tidak terkena jangkitan kuman.

- Antara kelengkapan yang diperlukan untuk bath time ialah baby bath tab, sabun mandian, tuala, cotton ball, tuala kecil untuk lap badan.

- Make sure masa mandikan baby swith off the fan and air-cond. Also alert dengan cuaca sekeliling juga. IF sejuk sangat jangan mandikan baby sebab badan baby mudah terkena selsema jika terlalu sejuk. Cukup sekadar lap badan baby dengan tuala yang dicelup dengan air suam.

Note for daddy :

- Daddy also boleh mandikan baby. *Teman Penyayang dah cop jugak. He said senang aje once dah tengok midwife tunjukkan cara mandikan baby. LOL*

- While mommy mandikan baby, daddy tolong sediakan baju baby and diapers supaya baby tak naked lama-lama dalam kesejukan.

6th Session : Visit labour room

Saat yang dinanti-nantikan. Mula-mula sangat excited but once dah masuk labour room tengok tempat letak kaki, tempat pegang untuk push, pisau, gunting, alatan sedut colic baby, naik seram bulu roma. hehe Kami juga sempat melawat tempat baby diletakkan once baby dah lahir. Masa tu ada 3 baby yang baharu lahir. Sangat seronok. But at the same time, i terbayang im laying down atas katil tu... Ngeriiiiii.


Apa lagi yang best?
- This class more on Q&A sessions. So, a lot of thing kita boleh tanya. Jangan malu bertanya. If malu, maklumat tak sampai. :-p

- Its an exclusive class which attend by 5 pairs. (event ada 2 pasangan yang already have kids also joint this class, bayangkan kami yang new parents, lagilah perlu joint this class)


:-p Orang demam yang tekun mendengar. Kejap-kejap bisik kat i, "dengar tu yang". Hello, tengoklah note book kat tangan tu, i tekun ok. BAHAH.

- Dapat goodies bag yang sangat berguna. So big. Dah boleh isi barang baby untuk bersalin nanti :-p. Then dalam bag tu already ada diapers bag, sangat useful, and paling i suka got 1 magazine New Parents special edition. All tips about parenthood ada dalam tu.

- RM20/pair. Sangat murahkan? For another part kena bayar lagi RM20.

- Use theori and practical method.

Last but not least,

First time pergi dengar ceramah biasa-biasa je tapi tak hidangkan minum petang mee goreng, bihun goreng, kuih muih. Spaghetti u! Sihat (bajet makanan hospital) tapi sedap. :-p




Meow~meow~:
Rupa-rupanya kelas yang joint last weekend adalah PART 2 punya. hahaha Means i dah langkau PART 1. So, next month Insya Allah i will joint PART 1 which is ada senaman (awal-awal dia orang pesan pakai seluar), cara nak push, pernafasan ketika nak bersalin etc.



THANK YOU FOR READING THIS!

10 comments:

  1. hana..bestnye g class antenatal tu..hihii...yg lain2 tu perut suma dh besar ke depan...bila tgk hana relax je...siap silang2 kaki lagi...yg lain mesti xdpt buatkan...hehee

    ReplyDelete
  2. bini aku tk der pun klas mcn nie

    ReplyDelete
  3. bestnye! xpg lg kelas ni.. huhu tq for sharing :)

    ReplyDelete
  4. wahhhh good info...thanks for sharing...byk ilmu yg i dpt :)

    ReplyDelete
  5. uih, dh omplete ni, nmpak sgt betul2 khusuk dgr ceramah tu kan? dh boleh buat buku jilid utk cute preggy...:

    ReplyDelete
  6. thank u for this helpful info!sbb x gi antenatal class kan jd kena baca n praktik sendiri.huhuu.bestla awk dpt g

    ReplyDelete
  7. Lindahery:
    Hahaha tulh pasal. Perut kecik je blh buat mcm tu. hikhik


    Abghani:
    Isteri abghani dh expert bab penjagaan baby. ^_^


    Liyana:
    Jomlh joint. Sgt useful.


    Nana:
    Welcome Nana.. jgn lupa ambil class if hv a chance. ^_^


    Hani Syahani:
    aha.. menulis kt sini jelah nmpaknya. Blh share ilmu. ^_^


    Reyna:
    Welcome Reyna. Cuba u cari class ni kt tmpat u, sure ada. ^_^

    ReplyDelete
  8. bestnye!

    macam details je kan? ai dulu x pernah pegi antenatal class nie...semua belajar sendiri on the spot heheheee

    ReplyDelete
  9. erkk..baru tau ada kelas macam ni..wuhuhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...