Thursday, January 26, 2012

2 bulan yang sangat panjang

Phewwww... *kesat peluh kat dahi*

Kat mana nak mula ni? Banyak sangat nak story mory tapi tak tercapai dek akal nak flashback semula. Baru beberapa minggu tak update rasa macam dah ketinggalan gila, belum lagi cuti setahun tu.

Yang rasa ralat sikit tak update pasal azam tahun 2012 dan ulas mengenai azam 2011. Last year i ada buat but this year, seriously tak mampu sangat.

Today was my second day masuk kerja after cuti panjang selama sebulan (what? gila kau, dah macam bersalin rupanya) Well...biasalah mommy-to-be yang manja gitewww.. hahaha

Since i rasa mual untuk bukak blog, so kena abaikan blog buat sementara waktu tanpa update sebarang news walaupun a few friend yang mintak blog di update apatah lagi wanna know about my pregnancy tapi ya ampunnnnn, seriously tak mampu..

So, today, i just list first a few randoms thing about my pregnancy itewww (hahaha) yang i ingat-ingat lupa:

1) Now kandungan i dah berusia 4 month, baby was ok, dah nampak kepala, kaki and tangan.

2) Entry last i update blog merupakan minggu-minggu yang sangat mencabar sekali. Ingatkan just rasa mual-mual biasa je dan tidak alami alahan yang teruk tapi sekali rasa sangat hazab masa tu.

3) Alahan dimulakan dengan TIDAK BOLEH tengok makanan, TIDAK BOLEH bau makanan and its become worse bila i tak boleh makan anything. Sampai satu tahap, i just boleh makan telur masak separuh SAHAJA. Bayangkan i makan telur masak separuh 6 biji sehari, 2 for breakfast, 2 for lunch and balance for dinner.

4) End of Disember i masuk wad sebab dehydrate. Malam yang last before admitted tu sangatlah mencabar. Everything i makan (2 biji telur masak separuh and air milo) for dinner habis keluar and this time bukan setakat keluar melalui mulut tapi keluar jugak dari hidung. Ya Allah, hanyir telur serta pedih hidung and tekak tak payah cakaplah. Lembik gila badan. Terus call Teman Penyayang yang baharu sampai kat KL kena datang semula ke Kuantan sebab i cakap dah tak tahan sangat. Tak silap pukul 3 pagi Teman Penyayang sampai.

5) So, keesokkan harinya mulai 27 Dis 2011 - 2 Januari 2012 i dimasukkan ke wad selama seminggu. Sebanyak 12 botol air dimasukkan and at the same time i demam teruk sampai suhu badan mencecah 40 darjah celcius, batuk yang teruk and 3 hari berturut-turut bleeding.

6) Ingatkan keluar dari hospital, dah masukkan air segala i dah ok tapi lain pulak ceritanya. Bermulalah sebulan yang panjang i bercuti di rumah gara-gara kepala i pening yang amat sangat. Pantang berdiri or duduk, rasa macam tinggal dalam sampan, asyik nak pitam je. Nasib baiklah pada hari yang sama i keluar hospital, my mum dari kampung datang untuk jaga i. Kalau tak, mau Teman Penyayang kena sambung cuti dia. Kesian sangat, dahlah kena jaga i selama seminggu kat hospital.  Terharu gila.

7) I start rasa pening and kepala bagai nak pecah tu since 3 - 20 Januari 2012. Totally out. Siang malam my mum picitkan kepala. Kena baring je kerjanya. Bila i duduk kat sofa dalam setengah jam, mata mula berpinar-pinar like nak pitam.

8) So, pada 16 Januari 2011 mum make decision supaya pulang ke kampung untuk cuba rawatan tradisional pulak kebetulan Teman Penyayang out station kat Terengganu then bolehlah hantar kami pulang. So, mum took me jumpa bidan kampung. Until now, i dah tak sakit kepala lagi. Thanks god. Kalau tak, mau i tak datang kerja lagi ni agaknya.

That's a few things yang i ingatlah. Rasa macam fobia pun ada kena alahan yang teruk ni. Nak je bersalin cepat-cepat. Hahaha Tapi sebelum tu haruslah nak merasai mengidam macam-macam ala-ala orang pregnant selalu bercerita tu. Mau makan itu ini.

Now i dah berselera makan and masa kat kampung last week, macam-macam request kat mum. Teman Penyayang tengok i makan pun sampai geleng kepala, kalah dia. Hahaha kira balas dendamlah ye tak dapat makan nasi selama 2 bulan. heheh

So far tak adalah mengidam benda pelik-pelik cuma i cakap kat Teman Penyayang nak makan kuih bakul. Rasanya dah lama sangat tak makan. Last makan seingat i masa sekolah menengah dulu, masa tu nenek ada kudrat lagi nak buat kuih bakul, now, nak kerah tenaga nenek memang taklah.

So, nak taknak, Teman Penyayang jugak yang kena cari. Dah kata musim perayaan Cina kan, memang adalah kuih bakulnya tapi nak mencari yang halal tu mencabar sikit.


Bagi yang tak pernah kenal rupa kuih bakul yang menjadi kuih tradisional untuk perayaan Chinese New Year



Rasanya macam dodol tapi dodol lembik yang ni kenyal. Nak makan kena potong. Tapi yang Teman Penyayang beli ni kurang manis, tak dapat kalahkan yang nenek buat. ^_^

Then benda kedua i nak makan, yang hanya ada kat kampung adalah jeruk buah ini..


Anyone know this fruit? hehe


Tapi sekarang tak boleh makan lagi, still in process. Dah kecur liur balik terpandang buah ni terendam dalam bekas. Haish, lambat bebenor boleh makannya. :-p





Meow-meow:
- Bella dah bersalin (ada 2 anak)
- Now tengah kunyah kuih bakul, bekal datang kerja, nikmat gila. :-p
- Otak sedikit lembap, dah lama tak masuk opis.
- Sangat homesick. Tiap pagi datang kerja, mata bengkak. T_T

SEKIAN.




THANK YOU FOR READING THIS!

18 comments:

  1. ololo kesian hana.
    terkejut gilaaaaa.....
    hope u n ur baby selamat smpai deliver nnti.... tak yah keja kuat sgt, takpe lembab sikit, tak byk pon kan?

    #eh pjg lak nasihat. RINDU HANA!!!!!!

    ReplyDelete
  2. wah..! rindu giler kat hana..hehe..

    mncbr nye mommy-to-be ni.. dah 4bln kira dh stabil la skit kan. moga mommy n baby sihat yer..


    buah celagi kan..? ore klate pggil celagi.. sdap2.. kecur liur jgk..

    ReplyDelete
  3. Asam jawa kan tu ????

    mencabarnya u punya alahan tuuuu. Be strong ok !

    ReplyDelete
  4. cheqna panggil buah celagi..makan colek sedap tu =)

    ReplyDelete
  5. patot lama xupdet :)

    mencabar betul utk mom to be ni eh, smpai berbulan cuti, syiok gak tu,
    tp klu senang apply cuti ape slhnye kan?
    rehat smpai btl2 sehat :)

    ReplyDelete
  6. hapdate da die...uishh teroknye saket hana..take care urself..dok umah leklok mkn kueh bakul okeh =)

    ReplyDelete
  7. wow teruk nya hana punye alah.ya Allah.sian hana.ptt lama tak nmpk.rara tanya2 gak.mana hana ni.rara hope rara tak lah mcm tu nt.suamy dh lah jauh =( now dh sihat kan? Alhamdulillah.mcm mana lah leh mengidam nk kueh bakul lak.hehehe

    ReplyDelete
  8. awwww kesiannya u...I pun mcm u gak bile preggy my daughter tp xde sampai masuk hospital..mmg xleh makan pape tp after 3-4 months dah ok :-)

    ha...sekarang mulalah part mengidam ek :-)

    take care!

    ReplyDelete
  9. lama gile ok hana hilang. semalam baru terasa 'eh, hana dah deactivated blog kot'. tup tup.. hana datang komen hari ni. weeee

    alamak, takut ye dengan semua cerita hana. teruk sgt la alahan hana ni. baby ni mesti manja gile ni. hehehe

    ReplyDelete
  10. ala ciannya ngan hana. take care dear...jaga kandungan bebaik ya...:D
    miss so much nak baca your blog...hari2 tggu tak der update, huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  11. bestny ada baby..hehe thniah sis,jaga kandungan baik2 ye...makan kena pandai jaga tau^^

    #pena dengar cerita ada ppuan ni mengidam nak makan telinga suami dia..hehee

    ReplyDelete
  12. tu buah asam jawa kan..yg kueh tu sm x penah mkn ag..^^

    ReplyDelete
  13. dearrr..

    lama xdengar cita...dah mengandung eh..tahniah...

    take care..;)

    ReplyDelete
  14. first trimester mmg tough!! FM pun sama.. asik amik cuti..mc.. seb bek bos paham..

    nway, dah masuk 2nd trimester..leh lah ganti makan2 ya..

    take care dear~

    ReplyDelete
  15. wahh! teruk gak hana alah ek. i dulu sikit2 jer. macam tak pregnant pun ada gak. melantak macam apa dari awal mengandung:)

    sekarang ni da ok, boleh balas dendam balik. take care ok!

    ReplyDelete
  16. aslmkum hana....
    bila baca entri ni mulalah linda terbayang bila suatu hari nanti linda pregnant...hehehe

    jaga diri k

    ReplyDelete
  17. rasa nak tampaq pp sendiri.. tapi kompem lebam.. " tak cayeee..dah berabad tak hapdet .. tup2 muncl kembali.. " mana menghilang geng...

    sori lambat bw... kebusy an ~..

    ehh.. ritu ade gak dapt kui2h bulan time chines new year.. tapi ragu2 nak makan.

    ReplyDelete
  18. mencabar jugakkan alahan akak tue..itulah pengirabnana seorang ibu...

    btw,sy doakan semoga akak sihat sentiasa dan selamat ebrsalin..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...