Friday, November 18, 2011

RESEPI : Lagi... lebihan daging korban.

Nah, resepi lagi. Memang busy sangat-sangat. Tak sempat nak story mory yang best-best. Nak BW pun tak sempat. Just update resepi bagi mengurangkan rasa bersalah, blog terabai. T_T
 
SUP TULANG MABELES
Bahan-bahan:
 Tulang (I suka tulang rusuk lembu)
Sup bunjut tulang
Rempah 5 saudara
Bawang merah dan bawang putih
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng (i suka goreng sendiri)
Cili padi
Limau nipis
Garam

Cara memasak:
- Rebuskan tulang dalam periuk tanpa masukkan minyak.
- Setelah air dalam periuk mendidih, masukkan sup bunjut, rempah lima saudara, bawang merah dan bawang putih serta garam.
- Untuk pastikannya masak, make sure ambik seketul tulang, tanggalkan daging dari tulangnya, if senang tercabut, thats means, dah masaklah tu.
- Then, masukkan dalam mangkuk, taburkan daun sup, daun bawang, cili padi dan perahan limau. Siap dihidang.
 

 KACANG GORENG DAGING BERLADA

Bahan-bahan:
Daging
Kacang panjang
Bawang merah dan putih - kisar
Cili padi - kisar
Halia - kisar
Bawang besar - dihiris
Sos tiram
Garam
Minyak

Cara memasak:
- Rebuskan daging di dalam kuali, setelah daging empuk, dan air sudah kering di dalam kuali, hanya masukkan sedikit sahaja minyak.
- Then masukkan bahan-bahan yang dikisar.
- Masukkan kacang panjang yang telah dipotong
- Then, masukkan sos tiram dan sedikit garam.
- Siap untuk dihidang.

"Besaunya potong bawang. Nak bagi biey tercekik ke ape ni?" - Teman Penyayang ........ "Alaaa.. sorry. nak cepat tadi". - I .......... "Tercekik pun tercekiklah, janji sedap."- Teman PenyayangBAHAH

 SAMBAL BELACAN MELETOP

Bahan-bahan:
Cili padi
Belacan
Bawang merah (seulas)
Bawang putih (2 ulas)
Limau kasturi
Garam
Gula

Cara memasak:
- Bawang merah, bawang putih dan belacan dibakar terlebihd dahulu
- Masukkan cili padi, bawang merah, bawang putih dan belacan yang telah dibakar, then ditumbuk sehingga hancur.
- Masukkan ke dalam mangkuk, masukkan perahan air limau kasturi dan kulit limau kasturi yang telah dihiris nipis.
- Masukkan garam dan gula.
- Siap untuk dihidang.

Nak tumbuk cilinya bukan main malas, tapi bila dah siap, lajuuu je habis. Kesian gak kat Teman Penyayang asyik baham budu je, sekali sekali nak jugak merasa sambal belacan bininya. Tapi demand tu. Nak sambal belacan macam ma buat. =_="

 
 
 
 
Meow~meow:
Ampun, tak sempat nak BW. Next week out station. Lagilah tak sempat nak jenguk dunia blog ni. Tunggu i BW ye kawan-kawan. 
 
 
 
 

THANK YOU FOR READING THIS!

18 comments:

  1. hurmmmm,sedapnye kak hana masak,kak hana jom bace new entry wina pulak,hehe,tQ :)

    ReplyDelete
  2. hahaha nama masakan dia mmg terbaekkkkkk la........ hehe i like diz!

    ReplyDelete
  3. wah...memang set lah...kacang goreng ada...sambal belacan...pastu ada sup...;d

    ReplyDelete
  4. Hulaweeeee... terbaikk!!!!!!!!!!!!! wahhhhhhhhhhhhhhhhhh.. siyes mmg terbaik... lapar...

    ReplyDelete
  5. bertuah teman penyayang tu dpt partner pndai masok ehhh
    sedak2 plop tu, hehe
    sy yg xmkn sup tulang pun trliur ni, dgn smbal belacan tu lg, walawehhh

    ReplyDelete
  6. Nyumss sedap !! Rajin Hana tumbuk sambal belacan, I selalu blend je. Hahahaa selalu jadi sambal cair. Kihkih

    ReplyDelete
  7. akak ni suke kan buat apik terkeluar air liur

    ReplyDelete
  8. wahh sedapnyaaa..hee..

    lapar da ni..:D

    selamat beroutstation kak..heee

    ReplyDelete
  9. wah!!!! Teliurnya!!! Ape ni!!!! Buat org meleleh air liur...ninie cuba resipi akak yg sup tulang tu ek...tp rempah 5 saudara tu ape? Pastu, kalo pakai daging je x leh? Tulang xde...mak Ninie dh bg orang.

    ReplyDelete
  10. amboiii teruja tgk nama resepi2 tu sume hehe..

    kite suka wat sup tulang ala thai pedas masam gituh mabeles!!

    ReplyDelete
  11. pergh semua menyelerakan ni. nasib sabtu ri tu baru mkn sup tulang. kalau tak, nanges baca entri ni~

    ReplyDelete
  12. oh...laki aku suka mkn sup tulang...minggu ni pun plan nak buat sup tulang...

    ReplyDelete
  13. wah nmpk menarik masakan dia.. ke pic tu pau dari gugel??haha

    ReplyDelete
  14. nk kene bg kat c dia nieh. huhu..
    jom baca..

    http://lolz-l.blogspot.com/2011/11/pandai-sangat-dah-kan.html

    ReplyDelete
  15. menu yang mantop!!

    mmm.. HS bz kah? lama x bersiaran..
    ;)

    ReplyDelete
  16. terus meleleh tengok si sup dgg itu

    ReplyDelete
  17. bole tak jgn maveles sgt.jeles oke..haha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...