Thursday, November 17, 2011

RESEPI : Black Pepper Beef Steak

Hari tu kannnn.. kan baru belajar masak something special kat Teman Penyayang. So, today, nak sharelah resepinya kat sini. Actually, ada story nak bagitau tapi memandang sejak dua menjak ni i sangatlah busy, maka cerita tu postpone dulu.
I nak share resepi beef steak. First time buat. I masak sebanyak 6 ketul daging (daging korban yang di bawak dari kampung :-p), then hidangkan kat Teman Penyayang sebanyak 4 keping, licin dia makan. Then siap nak tambah lagi. Then, i cakaplah dah habis. Sebab 1 keping i rasa tadi masa masak, coz nak tau betul-betul dah masak or tak. Then sekeping lagi, i termakan, coz dah lapar, nak menunggu dia sampai pukul 2 pagi. Then betul-betul tinggal 4 kepinglah for birthday boy. Hahaha

Then he request to cook again later. So, kesimpulan i dapat buat, menjadilah kot i buat beef stick tu, sampai dia mintak tambah. Kan? Hahaha

Nah, resepinya. :-p

FIRST : Rebus 4 3 biji ubi kentang without kulit, then dah betul-betul lembik, lecekkannya seperti di atas.

SECOND : Perapkan daging dengan lada hitam (yang ditumbuk) + sos bbq + sedikit garam
I guna sos BBQ ini. Sedikit pedas. Tapi sedap.

THIRD : Dah perap selama sejam, bakar daging tersebut dengan api perlahan atas pan. I love this pan. My ex-housemate give me as wedding present. TQ dear. ^_^
FOURTH : Bahan-bahan untuk sos, CENDAWAN, KACANG, DAUN KUCAI, CILI BENGGALA, BAWANG MERAH dan SERBUK LADA HITAM (ready made)

Ini serbuk lada hitam i guna. Sedap tau.

Mula-mula tu, tumiskan bawang merah, then dah naik bau, masukkan serbuk lada hitam yang sudah dibancuh air, kacau sebentar dengan api yang perlahan, then masukkan all item seperti dinyatakan di atas.
Daging dah masak, sos dah masak, kentang putar dah siap lecek, kentang goreng dah ready, so time to deko. :-p
Comot i deko. haha tak pandai.


Special for hubby. ^____^

Then, sos i buat tu lebih banyak tau. so, i recyle (i mean panaskan semula), buat satu lauk untuk lunch esok harinya. Just potong daging, then campurkan dengan sos tersebut. Terbaik k. ^_^

Daging masak lada hitam.

Easy kan? All the recipe i got from SAJI magazine. Bila tengok balik all the food, i jadi lapar pulak. Nasib baik dah tapau awal-awal nasi for lunch. Tapi gigih update blog dulu, before get lunch. haha
Till then. Daaa. :-p

THANK YOU FOR READING THIS!

13 comments:

  1. wahhh daging black paper tu biase buat gune perencah meggi tu gak, sedap kan, pedasss..


    tp klu yg bakar tu
    biase beli yg dah siap perap rempah kt giant tu, sedap gak, ekekeke

    ReplyDelete
  2. sedapnyaaaa..
    nnatie buat lebeh poss kat lin ehh

    ReplyDelete
  3. waaaaa sedap !!! Thanks for sharing !

    ReplyDelete
  4. wah...memang sume masakan lady ada stail dan nampak sedap...;d

    ReplyDelete
  5. Pehh! Semenya lada hitam! Menyengat nie! Dia punya deco...apelagi, g la audition MCM nxt season! Hiks~

    ReplyDelete
  6. mastercheff sgt~~~~

    tenks utk resepi. nak buat jugak..hehe

    ReplyDelete
  7. Wahhh dear, nampak sedap giler..

    Thanks syer resepi ni tau :-)

    ReplyDelete
  8. Imanshah:
    Hahaha sekali sekali.


    Nanonano:
    Pernah beli yg kat giatn gak tp ada lebihan daging korban kt umah, tu perap sndri tu..


    Misz Pinkie Winkie:
    Lin,, npe ur blog xleh bukak? Miss u and anak bulus. Diam je lpas khwin ni.


    SweetHoney:
    Welcome. Sama2 belajar. ^_^


    Run Away:
    Happy bila suami suka, thats why kena msk sedap2.. :-p


    Fara:
    Haha org lain masak, semua resepi ada dlm kpala, kita lak, jenuh nk cari resepi. hehe


    Sue Unnie:
    Cik Sue buat utk i gak, leh? Nanti bawk pi Serdang ye? hehe


    Myra Jay:
    haha lpas ni leh cuba..

    ReplyDelete
  9. npe xmsuk masterchef u?
    sedapnyaaaaaa.....tergoda i!

    ReplyDelete
  10. sedapnyeee! teringat black pepper steak kat uptown d'sara :-)

    ReplyDelete
  11. Sedapnyaaaaa daging black papper tuu.Tak menahan tengok tahuuu! hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...