Wednesday, September 21, 2011

A new chapter of love in making.....

A new chapter of love in making..
5 years, 8 months, 1 day to be husband and wife.

Finally, pada 1 September 2011(Khamis) bersamaan 3 Syawal 1432H tepat pukul 2.30 petang i am official being Teman Penyayang's wife. Alhamdulillah.

After collect a few picture from my friend and FIL, baru boleh update sikit about my wedding ceremony. If dah dapat official picture, i think i will upload the picture without any story kot. hehe 

So, after zohor kami satu family bergerak ke masjid berdekatan dengan rumah untuk menyempurnakan majlis ijab dan kabul seperti yang telah direncanakan. Sebenarnya for solemnization, boleh je nak diadakan kat rumah tapi memandangkan tarikh yang dipilih also terdapat 3 pasangan lain juga yang akan berkahwin, so kami perlu ikut keputusan imam masjid which is beliau menyuruh kesemua pasangan untuk berkumpul di masjid after solat Zohor. The more the merrier. :-p

Unfortunately, satu pasangan sampai lewat sebaik sahaja masjlis tamat. Then majlis dia orang ditunda selepas solat Asar. Kesian dia orang.

Oleh kerana terdapat 3 pasangan, so proses menunggu tu agak lama sikit. Imam need to check all the document, wang hantaran and so on. Gila berdebar-debar menunggu. Dalam hati hanya berdoa semoga proses tersebut berjalan lancar dan cepat habis. Badan rasa seram sejuk je. I think Teman Penyayang lagilah seram sejuk agaknya. :-p

While waiting tu, nasib baik ada budak comel yang can get me calm, sambil bersembang dengan my bridesmaid.

I yang nak kahwin, budak comel ni yang ter'over'.. bergolek-golek dalam masjid, mencuri tumpuan. Dahlah dia bambam macam pakciknya, sume pakat geram. Tapi pakciknya, i sorang je yang geram. Kahkah
I think, budak bambam comel itu happy kot coz i nak jadi makcik dia. :-p


Bila imam announce majlis dah nak bermula, i cant stop to hold my bridesmaid's hand. And, im glad she play her role very well to calm me down. Siap pesan, relaks, tarikh nafas dalam-dalam. Like me pulak yang nak berhadapan dengan imam. LOL.


See, how serious he is? Agaknya imam dah biasa kot pegang tangan groom yang sejuk kaku. Sebab bila upacara batal air sembahyang, terkejut gila kot bila i pegang tangan dia nak bersalaman, sejuk bangattttttt. Terkejut mak noks. Maybe nervousnya belum hilang lagi. hehehe


Wah, kemain Teman Penyayang tersenyum bila giliran dia dah lepas. Asyik pandang belakang je, duk senyum-senyum. Kalau masa mula-mula i sampai, langsung tak nak senyum kat i, u! huh!

Then ketiga-tiga pengantin dah settle semua, now turn untuk jumpa the wife.


Need to sign that document first and then check the money..money..money.. dalam album itu. hahaha If you all nak tau, upacara akad nikah kat kampung i lafaz dengan menggunakan duit hantaran, bukannya jumlah mas kahwin. So, duit hantaran itu dengan sendirinya menjadi duit mas kahwin. Then duit tu pulak tak boleh draft menggunakan check sebab jurunikah dan pembantunya akan kira cukup tak duit pihak lelaki nak bagi pada perempuan mengikut apa yang terkandung dalam dokumen. Tempat lain, i think, lain caranya kot. ^_^


After that acara membatalkan air sembahyang. Some of them akan sarungkan cincin, but for me, Teman Penyayang decide nak belikan i rantai. Coz he know, his wife bukannya jenis yang suka pakai barang kemas apatah lagi cincin dan gelang yang banyak. Enuf with satu cincin bertunang sudah cukup. So, awal-awal lagi kami sudah tempah rantai yang ada sedikit sentimental value on it. teheee  ^_^

Then, selepas sarungkan rantai, kenalah bersalaman n kiss-kiss kat dahi tu, alah like others pengantin buatlah. No need to shy-shylah. Kena buat jugak coz ramai sangat kaki bulinya time akad nikah tu. Suruh kiss lama-lamalah, kononya nak ambik picture. Padahal....:-p 

Tapi, gambar kiss-kiss yang ada dalam simpanan aku sangat buruk untuk ditepek kat sini. Malu i.... Tunggu gambar official dari photographer. Hopefully gambar yang di snap oleh dia orang menampakkan kesopanan i yang shy-shy cat ketika upacara pembatalan air sembahyang. Compare with picture from my friend yang aku tergelak-gelak sambil badan terhinjut-hinjut kegelian hati dek kerana perbuatan Teman Penyayang yang memegang kepala aku dengan kedua belah tangannya seperti orang yang tidak sabar mahu men"kiss" dahi isterinya. Hahahaha

Dah kata first time kahwinkan, manalah tau nak kiss seorang perempuan macam mana posisinya, gayanya. Dia orang bising-bising suruh kiss tapi cara kissnya tak diajar. Mau tak terburai isi perut semua orang ketawa. My BIL and SIL said, dia orang saja nak kenakan adik bongsunya itu. hehe


Yes guys, this is Teman Penyayang yang uolls suruh i tepek muka dia kat blog ni. hehe Dialah my hubby yang bambam kesayangan i itu. :-p



KINI,
Dialah pemilik tulang rusuk ini.
Dialah imam yang ditunggu-tunggu selama ini.
Dialah segala-galanya.

Ya Allah,
Kau teguhkanlah masjid yang dibina ini berlandaskan hukum syarakMu,
permudahkan urusan perjalanan hidup kami seperti mana yang telah kau aturkan, semoga ianya kekal bahagia sehingga akhir hayat kami.
Amin ya rabba alamin.




THANK YOU FOR READING THIS!

29 comments:

  1. hehe..sweet..
    ala gmbr kiss kiss xde la plak bru nk tgk..wakakaka hehehe

    ReplyDelete
  2. tahniah!!!semoga bahagia hingga ke anak cucu....

    ReplyDelete
  3. akak....tahniah tau..jage dia molek.

    ReplyDelete
  4. Hehehehe...

    Pas nie cerita psl pregnant lak. Pastu cite psl anak. Pastu cite psl anak no.2. Pastu no.3...dan sekian, sekian, sekian...

    Semoga berbahagia hingga ke akhir hayat!

    ReplyDelete
  5. wawah...suwettt...
    sama la hana. saya pun mintak rantai. klo cincin-cincin dgn gelang ni macam kureng sikit sebab saya bekerja dengan patient. semua tu kena tanggal.
    eh, tapi lepas kawen, saya tak kerja. erkkk

    ReplyDelete
  6. finally he was revealed!
    xsbr eh kiss2 dahi..haha!
    honeymoon mna?hehe

    ReplyDelete
  7. sweetnya sis, moga berbahagia selalu...

    ReplyDelete
  8. so sweet.. akak doakan moga kebahagiaan berkekalan.. :)

    ReplyDelete
  9. Tahniah moga kekal hingga ke akhirnya

    ReplyDelete
  10. Wahhh suka nyer :-)

    Myra dulu pun masa nikah tak bg cincin bg gelang tangan :-)

    ReplyDelete
  11. moga bahagia sis...buat anak ramai2...baru meriah..hehehe

    ReplyDelete
  12. Sahbanu-banu:
    Hamboi.. hehehe

    WuMing:
    Yup. Sangat bersejarah. ^_^

    Naddy:
    Tq Nad.. ^_^

    Apik Pehe:
    opcoz pik. tp dia yg kena jaga akak molek kot. kahkah

    Mommy Fara:
    kan? hehe dah kata personal blog. apa lg cite blh share kat sini melainkan kehidupan seharian kita. Harap sudilah membacanya tanpa jemu. :-p

    Dhiera:
    Wah, seronoknya goyang kaki kt rumah after kahwin.. hehe

    Ika:
    haha reveal for u dear. :-p honeymoon tak sempat pegi lg. kesiankan? T_T

    Simplyseoul:
    hehehe Tq dik..

    Lady of Leisure:
    Tq sis.. U r my role model. ^_^

    Abah khalisha:
    Tq..^_^

    Nini:
    Tq Nini.. ^_^

    Mamachia:
    Tq Mamachia.. ^_^

    Myra Jay:
    Memula memang nak gelang gak but memikirkan nak ada sentimental value kat barang kemas tu, we decide tempah rantai je yg ada ukiran huruf nama kita orang. ^_^

    DunikuAbstrak:
    What? anak ramai? hehe anak bulus ramai blh lak kot.. haha

    ReplyDelete
  13. wah wah wah..
    nice story..!! yeay..da dpt tgk tmn pnyayang nyer. bambam pun ensem tu. xsbr nak tggu next chapter lak..

    tgk dak kecik yg bambam tu golek-golek lam mesjid tu, sile amik mood yer cik hana.. hakhak..

    ReplyDelete
  14. Selamat ya. Barakallahumma wa wajama’ahuma fil khair.

    ReplyDelete
  15. comeynyee baju nikah dia...suke2..:)

    ReplyDelete
  16. alhamdulillah, amin...

    smoga kekal bahagia hingga ke hujung nyawa :)

    ReplyDelete
  17. Wahh.. tahniah kak.. tahniah kerana dapat suami yg baik..
    sy doakan akak dan suami bahagia hingga ke akhir hayat..

    ReplyDelete
  18. Pasai kasut tuu... Nanti WuMing tuan punya kerja dulu...

    WuMing tau tengok saja...

    ReplyDelete
  19. weeeeeeeee....... congratulations dear! Akhirnya.... fuhh... saya bila lagi ni? hiks...

    ReplyDelete
  20. waahh kenangan manis .... time nih pasti berbunge2 je kan... lebih2 lagi apabila si suami seleasai mengAKAD.. :D

    ReplyDelete
  21. congrats! selamat pengatin baru. berseri2 gitu:)

    ReplyDelete
  22. hana....tahniah for ur wedding...wah...bestnyer dah bergelar isteri..heee..im follow u after this..hikhikhik

    ReplyDelete
  23. waa..tahniah hana..dah jadi bini org..cewwahh...

    semoga berkekalan masjidnya ye..:)

    ReplyDelete
  24. sweeeeeeeeeettttttt.....semuga berbahagia sepanjang hayat ye..dan semuga dpt baby yg comel nanti...;d

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...