Sunday, September 18, 2011

DULU single, TADI berdua, SEKARANG sorang-sorang

Beginilah nasib jika mengamalkan sistem PJJ (read: Perkahwinan jarak jauh), kalo mau speaking London sikit ialah LDR (Long Distance Relationship), JAP ADA JAP TAK ADA.

Jika sebelum kahwin, tak ambil kisah sangat tak dapat dating every weekend. Tapi sejak dua menjak ni, dah berstatus Mrs.Teman Penyayang, life sangat tidak menyeronokkan bila balik kerja hanya pandang diri sendiri di cermin, hanya masak untuk diri sendiri, hanya gelak sorang-sorang depan tv, semuanya hanya saya dan saya. Rumah yang sempit ni, rasa macam luas pulak.

Ye. Saya faham hakikat PJJ ini. Inilah pengorbanan yang harus ditempuhi. Oleh itu, jiwa harus kental, walaupun hati selembut tisu. Tiap kali nak hantar Teman Penyayang pulang ke KL, sayup je rasa. Tapi Teman Penyayang ni seorang psiko (mind u:bukan gila ye!). 
"Biey nak out station ni yang. Hari Jumaat baru balik eh. Masak sedap-sedap tau."

Ok. So, set kat mind bahawa dia out station selama 5 hari. Jumaat nanti pulang ke rumah. Walaupun baru 2 minggu merasai kehidupan PJJ ni, berbanding orang yang dah berbulan-bulan, bertahun-tahun merasainya, for me its quite challenging. Hope akan dapat biasakan diri dengan semua ini. Apa orang cakap, alah bisa, tegal biasa, right? Like orang yang dah lama ber"PJJ" lah kan, mula-mula dia orang pun merasai semua ni, but sooner or later akan rasa biasa dah. 



Kadang-kadang rasa seronok pun ada gak bila PJJ ni. Jumpa sekali sekala bertambah-tambah rindu jadinya. Yang bestnya tiap kali nak pi "out station" tu, siap bagi duit belanja lagi, untuk belanja seminggu. Wah, macam kanak-kanak sekolah dah rasanya. Ada duit belanja pi kerja. Then minyak kete pun siap isikan lagi untuk kegunaan seminggu ulang alik pergi kerja. Suka, suka, suka. Duit sendiri leh simpan. Kahkah 



Maka, setuju sesangatlah dengan pepatah orang-orang tua, "sayangkan isteri tinggal-tinggalkan, sayangkan anak tangan-tangankan". Now, dah faham. Teman Penyayang tinggalkan saya untuk pi "out station" sebab dia sayangkan saya. Dia mahu cari rezeki untuk keluarga. Owh, sangat terharu. T_T
 (Now, sape yang terlebih psiko??)  
BAHAH.

 (Sumber: di snap oleh member kesayangan)





Meow~meow~:
Ramai yang bertanya mana gambar wedding, sila up the whole story about wedding. Seriously, memang jari jemari dah tak sabar nak cerita about wedding tapi apakah daya, gambar masih belum diperolehi dari official photographer.Yang ada dalam stok pun atas jasa baik kawan-kawan tolong snap. Nanti i kumpul gambar-gambar unofficial baru leh cite sikit-sikit about my wedding ceremony. Promise.


THANK YOU FOR READING THIS!

30 comments:

  1. sabar k..
    sy doakan smoga akak cpt2 dpt baby..
    so lpas nie takdelah sunyi lagi kat umah..=)

    ReplyDelete
  2. leh lah rindu-rinduan selalu...hihi

    ReplyDelete
  3. susah eh..? cian nyer. xpe xpe.. ble jauh mkin syg an..? nak tgk sgt tmn pnyanyang. mrh potografer tu sbb lambt..hakhak.

    ReplyDelete
  4. Terbang Bersamaku:
    ahaha tq.. Amin.. ^_^

    Ungu Violet:
    Kan? hehe

    Imanshah:
    wuwuwuuuuu T_T (hahaha depends on mood, kadang2 sdh :-p)

    Sue Unnie:
    Susah Cik Sue. Nanti dah kahwin Cik Sue jgn cari yg jauh2 tau. hehe

    ReplyDelete
  5. Biasa arr tu.. sabar laa... Memang ada lebih dan kurang dia...

    Amboi... gambar profile pun romantika habisss...

    Caya lahhh...

    ReplyDelete
  6. oh bergitu rasanya...

    kena carik org dekat nih *gatal!

    ReplyDelete
  7. demi tugas PJJ pun PJJ la kan? semoga jiwa hana terus kental untuk hidup PJJ ni~

    cepat2 sikit update story kawen ok!

    ReplyDelete
  8. hehehe..cian akak yer..takper la..permulaan ni kak.hehehe...

    ReplyDelete
  9. Tak apa...jarang2 jumpe, semangat cinta die lain mcm sket! Lagi membara! Heheheheh!

    ReplyDelete
  10. membuat rindu makin kuat....;d..../santik pic...nice...;d

    ReplyDelete
  11. WuMing:
    Memang tgh bnyak2 bersabar ni WuMing.. hukhuk Owh, WuMing pndai ambik hati. Tq. :-p Kahkah


    Meowwmania:
    Tulah. Sila cari org yg dekat2.. tambah2 yg blh jaga anak bulus sama2.. T_T


    Dhiera:
    Ye.. kental smpai terketaq2 dh ni. BAHAH.


    Indonesiatooverseas:
    Kan? PJJ jugakKAH? :-p

    Apik Pehe:
    Pasal permulaan, tu yg sebak semacam je kot. Lama2 nanti dah bese kot. hehe Tq dik apik.. :-p


    Cahaya Mata @ Nurul Are Inn:
    hahaha suka..suka..suka.. :-p


    Mommy Fara:
    Ha'ah..lain mcm je cintanya. kahkah


    Run Away:
    Wah2.. kemain dia..hehe Tq dik.

    ReplyDelete
  12. lepas kahwin 8 bulan jauh ngan hubby..dalam tempoh tuh memang borink sangat..hehe..takpe bila jarang jumpa rindu bertambah-tambah..hehe

    ReplyDelete
  13. Alala...ciannyer akak ne...huhu. Sabar ye kak, dugaan perkahwinan.... Semoga bahagia hingga ke syurga yer...

    ReplyDelete
  14. Sabar ye..
    Mudah-mudahan korang dapat duduk bersama & tak lagi PJJ ye..

    ReplyDelete
  15. chewaahhh...ayat pujuk diri sndri eh...hehe..

    xpa...nanti leh duduk sekali jugak kan...jangan shopping sgt...nak shopping ajak ila tau..ehheheh

    ReplyDelete
  16. Perghhhh! bila online, tgk lady barbella, dah 3 entry dah!!! ketinggalan zaman betul adik ni.hahaha...wah, cantik r, nmpak matang lepas kena make up tu. ye lah, mak orang kan. =p

    btw, gudluck dgn LDR ni k. =)

    p/s: tak sabar tgu gmbar official. cepat2 upload. bila wedding ni, gambar jeh yg penting..

    ReplyDelete
  17. hana,seday pulak baca entry hana ni,nt rara pon akan duk jauh gak bile dh kawen,sgt seday n mencabar sgt kan.nt dh preggy pon jauh.hmmm sabar jelah.cantek nya hana =)

    ReplyDelete
  18. seday kan...tapi takpa..janji bahagia...;d

    ReplyDelete
  19. hahahaha....

    xpe2...

    den pon nk blatih tggl2kn awek2 ni..;p

    ReplyDelete
  20. Tak sabar nak menunggu pic kawen ha :-)

    ReplyDelete
  21. huwa serious tak sabar nak tgk wed pics..

    pjj memang kene kuat semangat dear, but like u said, antara hikmah pjj ni, bila berjauhan, kita semakin appreciate each other, appreciaate masa yang ada bersama kan.. bila jumpa sentiasa bercinta gitu hehe

    ReplyDelete
  22. hehehe..kak..dapat anak pertama nanti apik g umah yer.hehehe

    ReplyDelete
  23. SweetLikeWhat:
    What? 8 bulan? lamanya. harap i sekuat u. ^_^

    Zyash:
    Amin.. ^_^

    Myra Jay:
    Sentiasa berdoa after solat. Amin. Tq MJ. ^_^

    Ila Honeybunny:
    hahaha boleh je dear.. ^_^

    Not So Randy:
    What?like mak orang? helloooo... huh! Pak Randy ni kan, saje tau.. hehe

    Rara Pinkmafia:
    Owh, rara pun duk jauh gak ke nanti? Sama2lah kita bersbar ye Rara. ^_^

    ReplyDelete
  24. Run Away:
    Yup, jauh tapi tetap bahagia. Cuma kadang2 je tersedih jap. hehe

    Zulhilmi.tempoyak:
    Wah, kemain dia. hehe

    Myra Jay:
    heheh hana lagi tak sabar. :-p

    Lady of Leisure:
    Betul tu sis.. kena kuat semngat and always think positive. Tq sis. ^_^

    Sharon Vuitton:
    Tq.. ^_^

    Apik Pehe:
    hahaha tiba2.. blh2, apik jadi babysitter. kehkeh

    ReplyDelete
  25. yeyyyyyyyyyyyyyyyy! kita sama!! nape berjauhan dengan suami yeeeeee?????

    ReplyDelete
  26. Latika.Dot.Dot.:
    Tuntutan kerja masing2 yg membuatkan kami berjauhan. T_T

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...