Friday, September 23, 2011

D.I.Y. : Usaha itu tangga kejayaan.

Before kahwin, macam-macam benda nak buat. Bila dah macam-macam nak buat tu, fulus pun haruslah keluar lebih sikit. Tapi memandangkan bajet yang ada hanya cukup untuk kegunaan yang penting sahaja, takkan benda kurang penting itu harus ditolak ke tepi. Kesian.

Maka, haruslah ada alternatif lain untuk menggembirakan diri sendiri sebelum menjelang hari yang ditunggu itu. Harus gigih, harus kreatif, dan yang paling penting harus usahakan dengan sendiri.

So, benda first yang diusahakan dalam bulan Ramadan ialah guestbook. Yes. Very important nowday. Rata-rata kat majlis kahwin, mesti ada kot guestbook. Melihat kepada kepentingannya, maka haruslah dekonya sendiri memandangkan tempahan untuk guestbook yang i berkenan tu, reganya around RM300. Tercekik air liuq bila dengar rega tu. Boleh tempah satu veil lagi for reception.


 I buat guestbook yang cukup simple. Tak cecah RM100 pun. Tapi kalau nak berbisnes nanti, reganya tak bolehlah RM100, tak untunglah i. LOL.
(belum apa-apa dah nak berbisnes, tak ada sape yang sudi hoi, dia orang ada duit untuk tempah guestbook yang cantik-cantik lor..)
 KAHKAH


Guestbook ni datangnya satu pakej dengan album. Kain lace yang dibeli sebanyak setengah meter memang lebih melampau. Daripada terbiar macam tu, timbul pulak idea untuk hasilkan album yang digunakan untuk meletak duit hantaran. So, i bagi album kosong yang sudah siap dideko kepada Teman Penyayang, then dia perlu kembalikan kepada i dengan isi album yang penuh. hohoho makin cantik pulak album tu bila ia berisi. :-p


Table untuk guestbook pulak, i design simple jugak.


Just the simple items i put on the table. Frame gambar masa bertunang, flowers, blackboard, guestbook and coklat for kiddo. Ekceli nak letak sekali dengan biskut raya but i think its to crowd. Then ruangnya sangat sempit for guest nak menulis nanti.


Nasib baik i tak beli drawing stand untuk letak frame gambar sebab sudut kat balkoni rumah taklah luas sangat apabila diletak dengan meja dan kerusi untuk tetamu duduk. So, i had an idea to put that frame di tepi dinding. Just sandarkannya aje and its give a good combination dengan warna kayu balkoni dan dinding rumah. ^_^


Owh, tulisan sangat buruk. Abaikan je, yang penting they can read. :-p Apa yang nak di"highlight" ialah coklat duit tersebut. Im looking for coklat yang berwarna gold supaya kena dengan tema majlis. That time hanya terbayang coklat ferrero rocher, but bila kenangkan reganya yang mencekik, maka belilah coklat comel ini. Walaupun ianya bukan ferrero rocher, tapi laris sangat. Asyik kena top up je. I think kid suka sangat and wanna thank for the chocolate given, sampai nak tulis thank you kat blackboard i, kan comot tu. Sabor jelah dengan budak-budak. T_T

The next D.I.Y opcoz la barang hantaran. Lebih jimat jika deko sendiri. But, among all the items, ada satu item yang memang fully dibuat sendiri. Sangat excited, menjadi jugak. Tambah-tambah ramai yang impress habis, dan yang paling obses nak dapatkan barang itu semestinya kanak-kanak. haha

D.I.Y. yang dimaksudkan itu ialah


Taraaaaaaaaaaaaaaa.....



Hantaran coklat. *clap..clap..clap..* :-p

Gigih hokei nak menjahit gula-gula kat atas skirt barbie tu. Dengan rambut barbie yang mengerbang gila, ambik reben je then pusing-pusing kat rambut dia, tambah sedikit aksesori kat leher, dan sekuntum bunga kat tangan, maka jadilah barbie yang super menggiurkan para tetamu. :-p

Walaupun memakan masa yang agak lama, tapi amat berbaloi sekali. Dan yang paling sporting habis support i buat hantaran ini ialah Si Balqis. Tak payah penat-penat nak pujuk dia, janji beli 1 balang chochlairs, bagi kat dia sebagai pertukaran barbie tersebut. ^_^ Barbie kesayangannya dah bertukar tangan. tehee

Itu sahaja D.I.Y. yang mampu dibuat sendiri. Selebihnya adalah air tangan family. Mana boleh bakal pengantin nak buat kerja banyak-banyak kan? Dah kata raja sehari, haruslah duduk diam-diam, dan goyang kaki je kan. :-p




Meow~meow~:
Teaser reception.

(Nak jugak tu teaser segala, bajet macam retis gitu) Kahkah


THANK YOU FOR READING THIS!

16 comments:

  1. Kadang-kadang banyak benda kita boleh buat sendiri...
    Tapi kerana nak senang kita beli saja..

    Membazir..

    ReplyDelete
  2. rara pon buat buku guest book sendiri gak =)

    ReplyDelete
  3. waaa...xpenah terfikir gaun barbie jadi tungak utama hantaran coklat~he

    ReplyDelete
  4. meriah gitu...jimat cermat amalan mulia...hihi...

    ReplyDelete
  5. Nak tau satu benda tak? Bila sy dah baca n tgk pic2 kat atas, sy tau yg awak nie sgt kreatif dan rajin!!!!!

    Kalau kita usaha, rajin dan penuh minat, tak perlu membazir pun upah org bt tu nie. Janji, kata boleh pd diri sendiri...


    Kan?

    ReplyDelete
  6. wwaaaaaaaaaaaaa..nanti mish kawen nak suruh hana buat jugak lah...free of charge. boley??haha

    ReplyDelete
  7. Cantiklahhhhhh barbie tu, mmg tangan seni ni :)

    Saya punya guestbook pun deco sendiri. Hehe..

    P/s pasal masak tu, weekdays kerja so penat sikit. Weekend husband ajak balik rumah mak dia.. Belum sempat lagi nk tunjuk skill sgt. Hehe. Anw, selamat pengantin baru :)

    ReplyDelete
  8. WuMing:
    Kan? Hana pun mcm xpercaya je Hana leh buat semua tu. ^_^

    Abghani:
    Teheeee ^_^

    Rara Pinkmafia:
    good job Rara. better buat sendiri je. ^_^

    Dhiera:
    Memula tu mcm tak percaya gak tp bila tgk skirt barbie tu kembang semacam je, tu yg terfikir nak buat hantaran mcm tu. ^_^

    Lindahery:
    Yup. betul tu. ^_^

    Mommy Fara:
    Yup. semuanya atas diri sendiri. Rajin dan malas je. ^_^

    Najihah Sahami:
    Yg mana nak FOC tu? kehkeh

    Sweethoney:
    Taklah berseni sgt, just tiba2 ada idea, so buatlh. hehe

    ReplyDelete
  9. nmpaknye, nak kawen nnti da tau nk mitak tolong sape..hakhak..

    cumil oke barbie tu..suke..!!!!!

    ehem. raje sehari jer.. bukn dua hari.. tiga hari ;p

    ReplyDelete
  10. beli memang santik..tapi kalau buat sendiri...lagi best...dan bila cantik rasa hapy kan...;d....barbie tu santik sgt...;d

    ReplyDelete
  11. EmyFarid:
    Usaha itu tangga kejayaan. :-p hehe

    Sue Unnie:
    Hahaha Hah, bila tu nak tawen? kehkeh

    Run Away:
    Yup. Sangat puas hati tgk hasil tgn sendiri.

    The Lekat Lekit Story:
    Jimat dan puas hati. ^_^

    ReplyDelete
  12. eh pandainye hana wat hantaran sndiri!
    wait 4 my version ya?hehe
    guest book tu mmg mnarik.wtpe mmbazir.wt sndiri bkn aje jimat tp kita pun puas hati.diy is something about satisfactory!
    p/s skang org buat candy booth..kiut je :p

    ReplyDelete
  13. sangat kreatif..berbaloi kan bila atas usaha sendiri :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...