Saturday, August 13, 2011

Being the great cheff today.

Wah, teruja sangat nak hupdate cerita sebab dapat menyiapkan juadah berbuka hari ini awallllll sangat, before 6pm. Weee.. *tepuk tangan*
 
Biasanya pukul 6 baru terhegeh-hegeh nak sarung apron, keluarkan ayam, ikan dari peti ais. Paling cepat pun pukul 7.10 baru siap masak. Tapi, after Asar tadi dah siap-siap capai pisau, kuali, sudip maka berkung fu lah di dapur selama sejam.
 
Air tangan for today :
 
 
Ayam goreng kunyit.
 
 Broccoli and mushroom with oyster sauce

Bahan-bahan ialah cendawan, brokoli, bawang, lada hitam, sos tiram, garam, tepung jagung, minyak masak.

Kekdahnya ialah panaskan kualiti, tuang minyak masak, masukkan bawang dan lada hitam yang ditumbuk, masukkan cendawan, brokoli, sos tiram, air, garam dan tepung jagung. Siap untuk dihidang. 

Easy peasy right? Then, last but not least is


 Telur dadar cencaluk. 

Bahan-bahan ialah telur, bawang, cili dan cencaluk.

Kekdahnya ialah campurkan semua bahan tersebut (cencaluk jangan banyak sangat, nanti terlebih masin pulak) then goreng. Siap dihidang.

I think telur dadar cencaluk will be my best menu for today. I love cencaluk.
Saya anak jati negeri BUDU tapi saya adalah die hard fan CENCALUK.
Sekian.
 
 
 
Selamat berbuka. ^_^

THANK YOU FOR READING THIS!

17 comments:

  1. Discover blogs, pics and videos you otherwise wouldn't have at http://kendrabing.com. Or share your truly awesome blog postings to be part of the big collection.

    ReplyDelete
  2. Looks simple and yummmyyy !

    Selamat berbuka :D

    ReplyDelete
  3. Kenapa pula boleh bersemangat hari ini..?

    ReplyDelete
  4. nak jadi isteri org ni wahh kemain hebat skill memasak die..nyum! nyum!

    ReplyDelete
  5. fuhhh...memang betul2 dah leh tawin la..

    pandai betul masak...bakal suami pun syg kan..ehhe

    ala..xmake budu...heheh

    ReplyDelete
  6. Pinjam kena bagi balik taw...

    :)...

    ReplyDelete
  7. Hamzah Ian:
    ^_^ hehe


    Kendra Bing:
    TQ for drop by here.


    Izatie:
    Tq.. selamat berbuka jugak. ^_^

    ReplyDelete
  8. WuMIng:
    Hahaha kejam betul WuMing..
    btw, semangat sbb xkeje today, then blh msk awl.. :-p


    Fyza:
    hahaa practise make perfect dear. kahkah


    Ila Honeybunny:
    hahaha pndai je Ila ni..

    ReplyDelete
  9. walawey..!!!
    wal gler..kul nam. buke trus ke hape..?hakhak..

    wah.!teruje nak mniru telur cencaluk tu. amik la saye jd ank murid mu sifu,

    ReplyDelete
  10. pergh..ini kalau tuan rumah ni mau gemuk nanti..huhu... :)

    ReplyDelete
  11. Cik Sue:
    Kakah Hana pun baru belajar msk Cik Sue, meh la kita sama2 belajar.

    A'im:
    haha insyaallah, mkn bnyk bdn maintan. kahkah

    ReplyDelete
  12. Sedap sedap :)

    Suka sayur brocoli dengan mushroom tu :)

    ReplyDelete
  13. akak ni dh boleh jd chef lahh. nmpk sedappppppppppp. hik3

    ReplyDelete
  14. Myra Jay:
    Sama. In love with brokoli.

    Aien Ahmad:
    Haha saje cuba2. Aien pun blh apa.. ^_^

    ReplyDelete
  15. kak hana : takk pndi lahh. haha :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...