Friday, June 24, 2011

Char Kuew Teow Romantika

Eh.. tetib rajin nak update blog hari ni. hehe

Seperti yang diceritakan dalam entry lepas, which is semalam kat rumah blackout, memang boring sangat-sangat. Dahlah panas, sunyi sepi je rumah. Lappy pulak memang tak ada bateri langsung, tv lagilah tak boleh tengokkan. Bayangkan dari pukul 5pm until 10.40 pm blackout. Totally kebosanan dan kelaparan melampau.

So, sambil tunggu TNB datang, geledah je peti ais tengok apa yang ada untuk dimakan. Ternampak kuey teow yang masih tinggal sikit, then barang basah yang tengah tunggu masa untuk rosak sekiranya peti ais masih tak berfungsi.

Char Kuey Teow Romantika


Bahan-bahan :
- kuey teow
- udang, ayam dan fishball
- sayur sawi (ikut suka)
- sebiji telur
- cili giling
- cili padi
- daun sup
- telur
- kicap, sos cili, sos tomato, sos tiram
- bawang merah (blender), bawang putih (diketuk)
- minyak

Cara membuatnya :
- Panaskan minyak, kemudian masukkan bawang merah, bawang putih. Selepas naik bau, masukkan pula cili giling
- Setelah cili giling kelihatan masak, masukkan  ayam, udang dan fishball
- Masukkan kicap, sos cili, sos tomato dan sos tiram dan sedikit garam
- Masukkan kuew teow kacau dengan sebati, pecahkan telur atas keuw teow, biarkan seketika telur masak
- Last sekali masukkan sayur, setelah masak taburkn dengan daun sup dan cili padi yang dipotong, siap untuk dihidang


Walaupun dalam gelap, aku boleh je masak coz hanya memasak yang boleh hilangkan boring. Nak baca novel memang tak sampai 5 minit belek buku, sakit mata membaca dalam keadaan malap. So, gelap pun gelaplah, janji dapat hilangkan boring dan lapar. hehehe


Meow~meow~ :
Nama menu tak boleh blah. hahaha masak dalam suasan romantik kau. Candle light cooking. kau mampu? hahaha

THANK YOU FOR READING THIS!

4 comments:

  1. k hana :)
    char kuey teow !!! feveret seyhh.
    hahahahaha :D

    ReplyDelete
  2. Aien Ahmad: ye ke? me to. next time aien lak kena kongsi resepi char kuey teow eh. tehee

    ReplyDelete
  3. wah..byk pedas ini..org negeri pun serunder mkn podeh2 gni...

    berasap bum bum.. hak hak hak

    cer wat ckit nak rase

    ReplyDelete
  4. Umihumairah : nak jadi orang Melaka ni, kena biasa mkn pdas2.. hikhik

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...