Tuesday, May 10, 2011

SOPHIE KINSELLA. Who is she?

The truth is, i have no idea who is SOPHIE KINSELLA. Yeah, her name was nice but is that all?

Ok. Fine, I am totally out of dated! Seriously never read any English novel, apatah lagi nak ambik tau perihal buku Inggeris.

The last time sentuh buku omputih ni since i am history and gender student at UM. That was the 2 year ago. Memang haram nak sentuh English book. Namun, tepaksa merajinkan diri bila mana sejarah negara-negara barat dan luar negara tidak diterjemah dalam Bahasa Melayu langsung. Terms for gender studies memang jarang sekali diterjemah dalam buku Bahasa Melayu,  baruuuuuuulah merajinkan diri mengeledah buku omputih kt library. Kalau malas jugak that time,,, kekdahnya ulang paper la tiap sem. Horror k kalau tak lulus.

Tu cerita dolu-dolu. Now, dah kerja bagai, jangan haraplah nak belek buku omputih sume.Tapi kalau Magazine omputih tu lain cerita ye. Banyak info-info about make-up, artist, updated style etc.

So, nak dipendekkan cerita, baru-baru ini, duk perhatikan kerajinan housemate mengadap novel-novel omputih. Banyakkk novel yang ditulis oleh SOPHIE KINSELLA ni dia beli. So, kita pun pinjam la satu untuk hilangkan boring.

Whoohhhhhhhhhh~~ sekali baca, best gila kau novel si SOPHIE KINSELLA ni.
Jalan cerita yang sangat menarik, bahasanya sangat santai dan updated, penggunaan perkataan yang sangat mudah difahami, bahasa inggeris yang tak complicated (untuk aku yang memang tak bagus dalam BI T_T) dan sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat-sangat------ addicted untuk membaca sampai habis. Tak sabar nak tau kesudahanya. Tsk.

Now, bila habis baca novel Remember Me? rasa sedih pulak. Macam tak payah nak kepoh-kepoh lagi pasal kisah hidup Si Lexi (mind you : Lexi adalah heroin dalam novel Remember Me?).  Sob2. T_T

See? betapa Si SOPHIE KINSELLA ni berjaya membuat pembaca menjiwai watak-watak yang garap dalam novel tersebut. (ceh.. ada macam ayat DBP tak? KAHKAHKAH) In gila k watak-watak dalam novel, masuk dalam jiwa aku. ^_^

Gambar dan sinopsis di copy paste dari website SOPHIE KINSELLA.

Sinopsis :

Lexi wakes up in a hospital bed after a car accident, thinking it’s 2004 and she’s a twenty-five-year old with crooked teeth and a disastrous love life.But, to her disbelief, she learns it’s actually 2007 – she’s twenty-eight, her teeth are straight, she’s the boss of her department – and she’s married! To a good-looking millionaire! How on earth did she land the dream life??!

She can’t believe her luck – especially when she sees her stunning new home. She’s sure she’ll have a fantastic marriage once she gets to know her husband again. He’s drawn up a ‘manual of our marriage’, which should help.

But as she learns more about her new self, chinks start to appear in the perfect life. All her old colleagues hate her. A rival is after her job. Then a dishevelled, sexy guy turns up… and lands a new bombshell.

What the **** happened to her? Will she ever remember? And what will happen if she does?


Nak tau apa berlaku pada Lexi?? sila baca sendiri novel tu. KAHKAH

Sumpah, novel ni sangat menarik. Rugi tak baca tau.

Now, aku baca buku Twenties Girl by SOPHIE KINSELLA gak.
Tiba-tiba rasa ada hobi baru yang super best! Membaca novel dan mahu memiliki koleksi novel cenggini yang simple but truly nice. Harus lepak kat kedai buku lepas ni, mencari novel super duber best. Tapi novel omputih apa eh yang best selain novel SOPHIE KINSELLA ni? ANYONE??


Meow-meow :
Agaknya orang lain dah berpulun-pulun novel omputih dah baca. Aku??
 Err.. biar terlambat asal baca. Ye dakk? kehkeh Sebab tulah aku nak share kat sini, sape-sape yang kategori terlambat macam aku tu, sila-sila la rajinkan diri mencari novel tersebut untuk permulaan amalan membaca dan menguasai Bahasa Inggeris. KAHKAHKAH *tiba-tiba rasa malu*

THANK YOU FOR READING THIS!

5 comments:

  1. kalau suka author mcm Sophie then yang sama genre dengan dia adalah

    - Cecelia Ahern
    - Jodi Picoult (one of the best)
    - Lauren Weisberger
    - Meg Cabot

    ReplyDelete
  2. Naddy : Tq. Appreciate that. I will look for it. ^_^

    ReplyDelete
  3. tapi kan akak pun jarang bebenor nak baca buku hihi.. :D

    ReplyDelete
  4. Lady of Leisure : Hana baru baca 2 bijik novel SK. Memang bez. ^_^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...