Tuesday, February 1, 2011

Lada hitam : Panaskan badan di kala cuaca sejuk. Kenyangkan perut di kala kelaparan!

Lately, cuaca sangat sejukkan? Dengan hujan lebatnya toksoh cakap la. Rasa malas nak keluar dari rumah. Duk bertapa dalam selimut lagi heaven sambil layan cite-cite best kat tv. ^_^

Pastukan, perasan tak, kalau time hujan, perut cepat benar laparkan?
Maybe sebab cuaca sejuk. ATAU sebab aku memang suka makan. haha

So, dalam cuaca yang sejuk ini, kita harus makan benda yang boleh panaskan badan kita like rempah ratus. Contoh rempah ratus?

L.A.D.A. H.I.T.A.M. !
Bagus, tau pun!

Today, i will share with you another recipe yang diceduk dari my mum. ^_^

SPICY BLACK CHICKEN

Bahan-bahannya :

Ayam *digoreng terlebih dahulu

Kacang buncis *dipotong ikut suka hati

Kicap manis

Sos tiram

Sos plum tapi tak taruk. lupa nak beli.

Lada hitam *ditumbuk sedikit halus

Bawang adik beradik *dimayang

Garam


Cara pembikinan :


Tumiskan bawang sehinggakan naik bau.

Masukkan lada hitam. Goreng sehingga garing.

Masukkan ayam goreng.

Masukkan kicap, sos tiram, sos plum dan sedikit garam. Kacau dengan sebati. Kalau nak berkuah, masukkan sedikit air. Tapi aku prefer pekat.

Masukkan kacang buncis. Kacau sehingga masak. Jangan lama sangat, nanti kacang buncis terlalu masak, tak sedap pulak.


Siap dihidang.


sebenarnya mak tak tau nak bagi nama apa kat resepi dia tu, aku yang pandai-pandai taruk nama vogue tuu. bahah.




Meow~meow~ :
Lada hitam baik untuk untuk memanaskan badan. Sebab tu la aku tengok makcik aku duk makan nasi berlaukkan lada hitam yang ditumbuk dengan ikan haruan bakar je masa berpantang. Rupanya memang bagus untuk orang baru lepas bersalin.

Mengatasi masalah gastrik, sukar untuk kencing, atasi masalah senggugut dan macam-macam lagi.

Kalau nak tau info lanjut pasal lada hitam ni, pergi tengok sendiri kat website ni :

THANK YOU FOR READING THIS!

11 comments:

  1. kcg buncis tu mcm xdmasak.eh seyes nmpk sedap..bak mai sepinggan!
    btw sos plum tu ghupe dia cmne?

    ReplyDelete
  2. Ika : Hana tak suka makan sayur yg terlalu msk. hehe Cuba cari kat giant, ada dijual. Sos plum tu dlm botol macam sos tiram gak.

    ReplyDelete
  3. hana, saya nk buku kan resepi2 awk yg sgt berguna byk neh. hehe. ada lagi share ye :)

    ReplyDelete
  4. Poyaty : Insyaallah. Tq Yati. ^_^

    ReplyDelete
  5. salam lady:) lada hitam memang bykkhasiat

    ReplyDelete
  6. Ermayum : Salam Ermayum.. ^_^

    Poyaty : Insyaallah. I will.. tq yati. ^_^

    ReplyDelete
  7. Rajinya masakkkk kagum betul tapi best kan masak sendiri kebersihan n kesedapan terjamin hehe

    ReplyDelete
  8. Lady of Leisure : Betul tu kak. Rasa lagi selamat masak sendiri. ^_^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...