Saturday, October 23, 2010

"Entry ni kita tulis sendiri tau".. With love, ARJUN

I'm very happy today because mummy at home. So, i'm not alone today. Mummy said she will accompany me for three days. I love it!


Well..i dont mind if she need to work because i know mummy need to work to buy my food and take me to the clinic when i get sick butttt  sumtimes i feel lonely at home alone.
I'm just a kid mummy. T_T 

Mummy just a nice mum. I heard Mama Nabila (mummy's housemate) ask mummy to hang out at cinema today. But mummy refuse to go there because of me. Poor mama Nabila. But when i wake up from taking a nap at this evening, Mama Nabila not at home. I thought mummy also not in the house. Luckly mummy at the kitchen, fried sumthing i guess.

Pheewww...

Hey world, i want to share my happy moment with my mummy today. 

This is my precious saturday:

   As usual i will wake up early in the morning even today is saturday. Poor mummy, can't sleep well because i play with her leg. I want mummy wake up to play with me. 

While mummy take a bath, i play around as usual. I luv to play mummy's scarf. Hey, that's purple scarf is my favourite one! See how much i like that scarf? i guess mummy didnt realise her scarf become worse. 
("until snap the picture tadi baru aku perasan selendang aku jadi macam tu.. sabar je la", Arjun's mummy said in her heart) tsk.


I also luv to play with this headphone. It's belongs to Mama Nabila. I can't wear this but i love to touch it because it so soft and big. I wonder how it's work when i see Mama Nabila wear it. That's why i try to explore by myself. But, it's not work. Anyone can help me? T_T


When mummy leave her lappy for a while, i try to use that. But, mummy said i'm too young to have facebook just like mummy. Ok. Fine.
 

 Mummy know that i'm sulk because of her. So, mummy try to get my attention back. But it's not work. I try to hidden from mummy behind the sofa.


 And i feel so tired to play hide and seek with mummy. So, i take a nap while mummy cooking at the kitchen.
 

After a few minute, i heard sumone voice just like me. Hey, i have friend here. I wanna play outside. But mummy stop me. Mummy said i'm too young to play with that brothercat. Mummy told me a scary story. Mummy said there is a lot of monster out there. They like to eat a kitties just like me. But i dont believe what mummy said. Again, i'm sulk.
 

This time mummy to clever get my attention after i'm sulk. She switch on the television after she take a bath. She know i love to watching doraemon. Mummy said doraemon is a nice cat. That's why mummy allow me to see him on tv. teeheee.. ^_^
 


While i watch daraemon,i heard sumone make a noise out side my house . Owh.. it's brothercat again.  But it's weird to see her face tonite. When i see his face at night, its sooo scary. Now i believe what mummy said that evening. Sorry mummy i didnt believe you. Now i know why you keep me in the house for 24 hours.


 I'm so scared. Mummy hug me to get me calm.


 Mummy said i'm safety in her warm hug.


And now i feel sooo comfortable. Tq mummy.

After that mummy give me vitamin for today as usual. Mummy said that medicine will make me healthier and strong.
I luv to eat that. 
Am i a good boy?  *wink*


 Owh.. i feel so sleepy after take that medicine. Mummy take me to my bed. 
 

Ok. That's all for today. 
Good night mummy.
Good night all mummy's friend.




Meow Meow:
Mummy too busy tonite. That's why i'm try to update this entry by myself. ngeh ngeh

THANK YOU FOR READING THIS!

Saturday, October 16, 2010

Terapi Saya Di Rumah.Terapi Dia Di Klinik.

As set in appointment, today aku bawak Arjun ke klinik for his vaccination. Doktor said his weight is good, as well as his condition. Alhamdulillah. But parasit dalam telinga dia je tak ok lagi. Doktor said, take time jugak la.

 Oppss.. terambik sekali dengan abang nurse tu pulak. hahaha
Ekceli time ni doktor tengah check parasit dalam telinga Arjun.


Doktor tanya, aku cuci telinga dia hari-hari tak, and opcoz la aku say yes kan. haha
Padahal aku selang sehari bersih telinga dia. Kesian ok tengok dia tergaru-garu if aku masukkan cecair dalam telinga dia. Dia punya garu tu sampa tercabut bulu dia yang lebat tu. 
Lagi satu, kang aku paksa dia bersih telinga hari-hari, tension pula dia tengok aku. 
See? aku mempunyai teori sendiri ok.
Hasilnya, makin hari makin manja dia.


Like kat klinik tadi, dia baik sungguh. Duk je atas riba aku. Time doktor nak suntik tu, ada ke dia lari, panjat perut aku. Huh, memang manja. 

Tak macam duk kat rumah. Lari ke sini lari ke situ, lepas tu, takdenya nak duk atas riba untuk dibelai-belai ni. Ala.. dah kata jantankan. Tak macho la beb nak manja-manja ni. hahaha


After that, doktor ambik suhu bontot badan dia pulak. Mana la tau if dia demam ke, so tak boleh la nak suntik dia kan. Agak comel Arjun time tu. Diam ok, termometer tu masuk dalam vontot dia. Stim agaknya. hahaha


Step by step doktor check before kena suntik. Ubat cacing hokei Arjun aku makan tadi. Sangat comellll dia dibalut like that. Macam tu la aku buat every morning before pergi kerja. Bagi ubat antibiotik. Dia sangat senang makan ubat. 


Lepas tuuuuu baru la dia kena suntik. Agak tertanya-tanya jugak la kat mana agaknya doktor akan suntik dia. Lepas tengok sendiri barulah tau. Atas leher rupanya. Pandai pulak tu duk diam je bila doktor suntuk. Sikit pun tak meronta. Huh, kalau dengan aku kat rumah, pantang pegang nak sapu ubat kat telinga, mula meronta. Memang doktor sesuai jadi doktor haiwan. *wink*

And after balik dari klinik tadi, until now Arjun tidur. Dia tidur tak hengat dunia dowh. Takut aku tengok. Pengsan ke ape entah. Kesan ubat kot. Pelik betul. Patutnya lepas terapi badan akan segar, ni taknya.


Ishh.. lain bebenar la dengan perangai aku ni. Tadi aku pun buat terapi gak, tapi after terapi tu, aku dah ok. 

Kau jangan tak tau, agak hangin ok pagi tadi before bawak Arjun pergi klinik.
Mau tak anginnya, aku bangun pagi-pagi, siap basuh baju segala, dah bersiap ni nak pergi klinik, nasib baik la aku call klinik tu dulu tanya if doktor ada ke tak. Pergghh.. doktor tak masuk lagi weh. Kul 2 petang tuuu doktor masuk. Hari tu cakap datang pagi. Ape benda dowh.


Nasib baik la aku punyai terapi sendiri untuk tenangkan hati ini. Tak perlunya pergi ke spa nak buat terapi. Buat kat rumah je. Jimat.

Apalagi, aku pergilah cari bahan-bahan terapi kat pasar. Antara bahan-bahannya ialah daging, daun kesum, bunga kantan, dan cili.


Apa? korang ingat terapi aku tu macam korang ke? nak pakai lilin, pewangi bagai?


Bahan-bahan terapi aku memang nampak busuk, yela, dah kata dari pasarkan? Ada macam-macam bau la.


Tapiiiiiii hasil terapi tuuu lagi enak dihidu dari bau lilin wangi bagai tu.


Tak caya?


Tuuu.. tulah terapi aku kat rumah. Semangkuk asam pedas daging, sekeping telur dadar, sepinggan bendi celur, sepinggan buah.

Pergghh.. memang kenyang gila. Tu kira portion untuk aku makan sorang tadi. Puas hati aku dapat melantak di kala tension. Lepas makan je, aku terus bersiap bawak Arjun pergi klinik.

Habis cerita. 


Oppss.. lupa nak cakap, ni salah satu bahan tambahan terapi tadi.


Tadaaaaa




Heaven gile makan nasi sambil cicah budu sama bendi. weeheee 




Nota Kaki :
Entah nape, sekarang jadi tension lak. Adakah perlu makan? Tapi tak rasa lapar. Perlu masak untuk hilangkan tension? Lauk tadi ada lagi. Nak main dengan Arjun? dia tdur. gggrrrr..



THANK YOU FOR READING THIS!

Wednesday, October 13, 2010

First Award - Aku best ke?

Ni first award aku dapat. Dari Cikgu Yati. Terima kasih ye cikgu. Saya akan jadi kipas best awak nanti.. ahaks..



Erm.. cikgu, saya ada soalan ni, saya kena jawab soalan di bawah ke?
 Kalau ye, saya dah siapkan semua jawapannya.. hahaha

1. Aktiviti waktu lapang.
Saya suka masak, tidur, main internet, gomol-gomol Arjun, makan.

2. And last but not least, kena tag sekurang-kurangnya tiga pilihan kamu.
Sekarang kamu-kamu terimalah award dari saya ye.





Nota Kaki : Ayat saya tersusun tak? Sebab ni kan penganugerahan dari cikgu. Nanti cikgu marah tau kalau ayat tak betul.. hahaha

THANK YOU FOR READING THIS!

Monday, October 11, 2010

First tag. Jual diri.

Once you've been tagged, you are supposed to write a note with 25 random things, facts, habits, or goals about you.
At the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person that tagged you. 
If I tagged you, it's because I want to know more about you.
Thanks AKYN for your tag. I teruja nak jual diri..muahaha and immediately i terus respon to my first taged ni.
But, betul ke u nak tau pasal i ni? malu pulak.. *blushing*
 ngeh ngeh
25 random things, facts, habits, or goals about LADY BARBELLA
(1) Sangat suka makan especially yang pedas-pedas.
(2) Suka masak. Memasak merupakan satu terapi minda. ekekeke
(3) Sangat pemalas untuk agenda mengemas.
(4) Suka korek telinga sebelum tidur.
(5) Tarikh lahir saya 23 Mei. Saya sangat suka bulan Mei. So, lepas ni AKYN jangan buat-buat lupa ek bila tiba tarikh tu.
(6) Darah jenis B. Baikk punyaa.. haha
(7) Bercakap laju.
(8) Tinggi 157cm, berat 45kg (5 tahun lepas) T_T
(9) Sangat suka kanak-kanak
(10) Anak tunggal dari sifar adik-beradik. T_T
(11) I'm kelantanese. Proud to be there.
(12) Lokasi terkini Kuantan
(13) Minat nak jadi peguam tapi masa study tak boleh ambik law. Kecewa jap. But life must go on babeh.
(14) Ada seekor kucing yang comel bernama ARJUN. Sangat tidak sabar nak balik rumah. Disebabkan dia juga, sekarang saya lebih suka melepak di rumah sahaja.
(15) Suka sangat about sejarah.
(16) Pernah mengimpikan untuk mengambil anak angkat sebab sangat suka kanak-kana. boleh?
(17) Masih single tapi unavailable.
(18) Tak ada penyakit yang serius atau penyakit berjangkit.
(19) Sangat ketagih coklat dan Blueberry cake.
(20) Suka pantai dan pulau.
(21) Suka warna merah dan hijau. Err.. warna boleh berubah mengikut mood.
(22) Suka nama Barbella sebab suka menonton cerita mexico.
(23) Kalau susah hati, saya suka tidur.
(24) Perlu membaca sekurang-sekurangnya satu muka surat buku/majalah/komik sebelum melelapkan mata
(25) Suka shopping barang make-up.
OK DONE.
Agak-agak dah kenal aku ke belum?
Sekarang aku tag kat korang-korang lak. Aku pun nak kenal korang gak.
Sape yang nak tag diri sendiri pun boleh. Jangan segan-segan. Meh kita bersua kenal. ^_^
Nota kaki :
Agak seronok menjawab soalan yang di tag di kala mata sedang mengoda nafsu tidur. Aish...

THANK YOU FOR READING THIS!

Saturday, October 9, 2010

My little Arjun

Tadi after balik kerja, about 2 petang, aku pergi ambil Arjun kat klinik. Yes.. Arjun dah kuar wad petang tadi. And now he very active, play the ball, running dan tak lupa juga dia agak kuat makan like mother like son. ^_^

Masa aku nak ambik Arjun tu, ada la dalam 4 ekor kucing buat rawatan gak. Tapi all the cat dah besar, about 8 or 9 months gitu. So, Arjun ni the only one baby yang ada kat sana, thats why la aku agak menjadi tumpuan ramai tadi. Baik bini orang, laki orang, anak dara dan kanak-kanak, mengerumuni aku. Malu ai tauu...ngeh ngeh ngeh


OK.Ok. Tipu. Arjun yang menjadi tumpuan.

T_T

Ape-ape pun, now Arjun dah ada di samping aku. Im happy sangat-sangat. Ada peneman tidur malam ni. *wink* *wink*
Walaupun dalam happy but still worried because Arjun not recovered sepenuhnya lagi. According to doctor..

"Arjun seem like ok but still kena pantau. Beratnya dah bertambah kepada 582 gm. But this weekend u bawak dia untuk vaccin injection. I tak dapat bagi sekarang because ubat virus yang disuntik hari tu still ada lagi in his body."



Tuh.. Siap ada oppointment bagai.
Baiklah doktor. Saya akan bawa dia nanti. *angguk*


Sebelum aku balik, kakak kat klinik give me ubat untuk Arjun. Terkejut beb, ubatnya punyalah banyak. Gila lah Arjun aku nak makan semua ni. 






See? banyak kauu.. 

Per1 : ubat telinga because telinga Arjun ada parasit. So perlu cuci tiap hari.   
Ke2 : ubat mata (taruk time ada taik mata je).  
Ke3: Ubat cirit-birit. 
Ke4 : Ubat antibiotik (harus dihabiskan)

Yang ni pulak barang-barang keperluan dia. Barang-barang ni aku dah beli time adopt dia dulu like his food, milk, shampoo, sikat rambut and botol susu.


Huh.. siap susu segala ok. Tapi dia ni langsung tak minum susu. Duk minummm air putih memanjang. Membazir je aku beli susu tu. So, ada sape-sape nak susu tu tak
errr.. i mean ada sape-sape nak susu tuu takkk for their cat???

Let me know eh sebelum aku bagi kat orang lain.

Dah. Tu je news pasal Arjun for today.


Nilah aktivitinya sejak keluar dari wad tadi. Asyik main bola yang aku beli kat klinik tadi.


Agak-agak ada rupa sakit tak?





Nota Kaki : 
Arjun personal detail - Name : Arjuna, Type : Parsi, Age : 2 month ++, Eye : Black green, Weight : 582 gm. Tak boleh blah mak cik kat klinik tadi, beriya benar tanya pasal Arjun. Semua detail tu yang ditanya. Awat makcik, nak buat menantu ka? huhu Kucing betina makcik tuu dah bunting. Tak dapet den nak nolongnya haa..

THANK YOU FOR READING THIS!

Thursday, October 7, 2010

Terlapar lalu Termakan tanpa Terperasan

Setelah dua tiga hari menghadapi stress, maka hari ini dimulakan semula hobi sedia kala iaitu makan.

Lunch tadi sempat la memesan satu sex set A&W kat opismate yang menjelajah gerai-gerai expoconvo kat sini.

Padahal pagi tadi dah mentedarah
sepinggan nasi goreng+seketul ikan tongkol+sesenduk sambal ikan bilis +secawan teh ais = alat senaman perut

Tapi mencanak je kul 12, perut dah nak senaman semula. Apahal la. Buat perangai balik. Asal selang sejam je mesti nak makan. Tu lah aku.

Maka..
Aku amat suka time stress dan murung dua tiga hari lepas. Aku tak berselera nak makan. Bajet boleh la turun timbangan sikit.
Tapi harammmm. Jap je stress aku tu, tak sempat nak turun-turunnya.


Back to story,
Sampai je set A&W yang sebegini rupa..



aku terus termakan tanpa terperasan benda alah ni kat kotak burger..




After habis je burger tu, aku nak buang kotak tu, tiba2 terpandang la muka kucing yag comel sebegini.



Lantas, aku rasa murung kembali.
Rindu. Teringatkan Arjun yang masih dalam ward.
Sedih ok.

Tambah-tambah lagi kat stiker kucing tu wordingnya berupa

"Can i have a bite?"



Touching gile member. Teringat Arjun dah makan ke belum? Dia menangis ke tak? Ok ke tak kakak-kakak kat sana jaga dia. Dan-dan tu jugak laaaa aku call klinik tu.

The latest news

"Arjun sihat. Doktor dah bagi suntikan antibodi untuk lawan virus tu (ekceli aku tak tau nak eja nama virus tu. muahaha), doktor still kena pantau keadaan dia dan paling penting dia tak boleh stress, bila dia stress, antibodinya tak akan kuat untuk melawan virus tersebut. Cik jangan bimbang ye".

Mau tak bimbang kau, anak aku tuuu.

Tapi part yang aku tak puas hati tu, dia cakap tak boleh bagi Arjun stress.

Adakah Arjun stress memandang muka aku?

Ish.. tak puas hati betul aku. Macam mana mak boleh buat anaknya stress.

Wo wo wo.. Aku sentap k, mula-mula kakak tu cakap macam tu. Nasib baik dia pass telefon kat doktor, then doktor tu faham aku punya tone suara dah berubah jadi sesedap suara Ella gitu, maka..

"Sebenarnya Arjun stress sebab dia perlu sesuaikan diri dengan tempat baru dan satu lagi mungkin memory historynya tersimpan begitu banyak peristiwa, bagaimana owner lama layan dia dulu. So dia akan membuat perbandingan antara memori lama dan yang baru. Mungkin akan mengambil masa dua tiga minggu jugalah untuk dia mengenali awak. Dia akan tengok awak bagi makan kat dia tiap-tiap hari, dari situlah dia cam awak. Lagipun dia still baby lagi".


See? Muka bakal ibu mithali macam aku niiii, tak kannn la nak buat Arjun stress kan?

Baru la aku faham kenapa perangai dia pelik semacam. Aku tak nak la dia jadi anak derhaka k, suka benar melawan cakap aku. (Aku serius ni)

Maka andai kata lepas dia keluar dari ward and still degil lagi, doktor jelaskan aku macam ni..

"Arjun tu baby lagi. Tak ada testis a.k.a zakar lagi. Mana boleh potong, bila umur dia mencapai 6 or 7 bulan baru boleh buat operation. Lepas tu, baru lah sifat kejantanan dia hilang. Dia akan manja dengan awak, tak pancut merata tempat,tak akan ada nafsu dengan kucing betina etc"

See? Kucing pun kena bersunat gak tauuu. T_T

hahahaha

Ok Ok. Tipu.

Sebenarnya aku tanya kat doktor, in case aku nak buang anu dia, then how?

Doktor cakap boleh.


Ok. Sekarang aku rasa nak buat je bila umur dia capai 6 or 7 bulan (pendek kata bila testis dia dah ada la. tak kira lah umur dia 5 bulan sekali pun, kot-kot testis dia keluar awalkan.. hahaha)

Tapiiiiii

Ekceli, semua tu bergantung kepada sikap manjanya dengan aku.
Kalau dia still derhaka kat aku, aku terpaksa la buat semua tu.

If not,
aku akan kekalkan kemacholan Arjun ku itu. boleh?



HaHaHaHaHaHaHaHaHaHaHaHaHaHaHaHaHaHa
(Ketawa merupakan satu terapi bagi stress.)

Masalahnyaaaa ketawa tuu tak la lama benar. Macam paksa diri pun ada. Lepas tu stress semula. Ada macam orang meroyan tak?



Terasa berseri sikit table. ^_^






Nota Kaki : Ingat kucing barang mainan ke? Tau nak mainnnn je tapi tak tau nak jaga. Sadis la hengkau.

THANK YOU FOR READING THIS!

Tuesday, October 5, 2010

TAK ADA TUJUAN

Until now..

sangat sedih.
Can't sleep.



Sorry ek if ada sape-sape terbaca entry aku ni. Tak ada tujuan entry ni. Cuma gambaran seorang gadis yang mula jatuh cinta pada kucing setelah beberapa tahun trauma untuk mendekati makhluk ini.

Itu sahaja.



Nota kaki : If tau masalah ni akan menyusahkan Arjuna dan Tami, aku lebih rela membiarkan mereka berdua di bawah jagaan teman penyayang. Tak sanggup lihat mereka bersedih.

THANK YOU FOR READING THIS!

Monday, October 4, 2010

Malang ARJUNA ada Mummy macam aku. hukhuk

Dari pukul 5 pagi tadi sehinggalah pukul 7.20 pm (i mean now) aku tak sentuh pun lagi Arjun. Becoz, aku masih lagi rasa ketakutan akibat digigit oleh anak itu pagi tadi.
Pergghhh.. dia punya gigit terkejut tuuu sakit woooo. Till now masih biru lagi tulang ibu jari aku.

Nasib baek housemate aku kuat semangat dari aku (ceh, tak nak mengaku penakut tu) berjaya memegang Arjun petang ni. At least dia rasa la jugakkan sentuhan manja manusia.

Itu sahaja nak cakap setakat ni.





Nota Kaki :    T_T


THANK YOU FOR READING THIS!

I dah jadi Mummy. Sila cakap tahniah semua.

Tensi. Sebab anak i degil. Masa mula-mula ambil kat nursery, ok je tengoknya. Diam je.

Tensi. Sebab anak i garang. Masa mula-mula ambik, bukan main jinak je di pangku. Tapi sekarang, pantang sentuh, terus menyeringai. Seram hokei.

Mak terkejut nyahh.. auww..

Ish.. serius, aku tak pernah ada pengalaman bela kucing jantan. Dulu kucing kesayangan aku yang mati tu adalah betina. Manja gila. Sekali nak ambik anak angkat, aku pilih jantan daa..

Maklum la dah besau, nak tido la dengan jantan, buat peneman.. muahaha

Tapi jantan i pilih nih, perghhh.. macho kental gileeee.. Semua sikap PRINCE CHARMING ada kat anak i.

(1) Macho. Dah terbuktikan melalui gambar entry ni http://ladybarbella.blogspot.com/.

(2) Gagah. Perghhh.. badanya berketul, urat dawai segala, dada bidang, bulu bersepah. (erkk.. tolong baca ikut tone yang sopan eh.. sebab anak i teruna lagi dan di bawah umur) T_T

(3) Lincah. Tak dapat diakui lagi. Suka berlari ke sana ke mari. Tak duk diam. Nampak aku je menyorok. Konon nak main sorok-sorok la tu. hukhukhuk
HAKIKATNYA : kucing tu takut dengan aku dan manusia di sekelilignya. Sedey hokei. Tak dapat nak belai manja.  uhuk uhuk.

(4) Suara memukau. ggrrrr ggggrrrrr.. manja tak suaranya? Lagi manja kot dari bunyi miauww miauww.. T_T
HAKIKATNYA : Pantang aku datang dekat, mesti kuarkan suara yang takut didengar. Menyeringai dan mengaum je kerjanya. Jangan kata nak sentuh, g dekat je mesti bunyi garang tu kuar. Takuttttttt.


So, how nih?
Apa yang aku perlu buat untuk jinakkan dia?
Buang telor boleh?
Mesti dia pondankan nanti?
Sure manja dengan aku kan?
T_T


Adeh.. Serius, aku rindu nak balik rumah, peluk anak itu tapi at the same time bila tengok muka dia, aku takut pulak.


TOOOOooooooooooLLLLllllllOooooNnnNNnnGGgggg!!!!!!!!!!!!!
Sape-sape yang pandai menjinakkan lelaki jantan kat rumah aku sekor nih.


Nota Kaki : Modus Operandi Belog haku sekarang adalah kucing.

THANK YOU FOR READING THIS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...