Thursday, December 30, 2010

Bengkel Seronok Bekerja

Already back from course yesterday really tired.
Penat bukan sebab kursus tapi jalan jem yang amat kat KL.
Imagine that, kursus kat Quality Hotel habis pukul 6 petang semalam and opcoz la terletaknya kat tengah-tengah bandar apatah lagi sangat la dekatnya dengan Sogo tu, punyalah jem gila jalan after orang balik kerja, plus dengan hujannya pulak.
Fuhhh~~ betul-betul penat mental. Kepala berdenyut-denyut.
Tak sabar nak sampai rumah, mau jumpa Arjun and tidurrrrr..

Around 9pm baru sampai opis dengan keadaan hujan lebatnya di bumi Kuantan but still happy and boleh tersengih dalam kereta bila teringat penceramah yang bagi talk. Really inspire me to WORK!

WELCOME 2011~~
Im ready to work babeh. hahahaha

Tak rugi pergi kursus ini walaupun dah end of the year.
Kira boleh jadikan azam tahun baru la for work.
SUPERB.

Walaupun kursus tu dibuat kat Quality Hotel je punnn bukan la 5 star Hotel tapi yang penting they got SIJIL HALAL dari JAKIM dan menunya sedappp for anak tekak aku and macam-macam variety dishes at there.

So, boleh dikatakan Bengkel Seronok Makan at Quality Hotel tu berjaya!

^_______^



Sangat suka. Ada peti ais krim for lunch. Ambik sendiri brape banyak and pandai-pandai la deko sendiri ye nak letak hiasan chocolate rice ke, hazelnut ke, buah ke and ape benda lagi entah.
For me, aku letak aiskrim vanilla,coklat, strawberry and dihias dengan fresh fruit. Yummy..



Haaa..tak cukup dengan desert aiskrim, ambik lagi ABC. Sendiri ambik ais dalam bekas yang sangat besauuuu and letak bahan-bahan semua pun sendiri. do-it-by-yourself. Seronok! Tak kedee k. Aku ambik banyak-banyak jagung! Love it.



Keknya sgt sedap. Ada dalam 5 dalam 6 jenis perisa yang telah dipotong kecik-kecik. Aku still tak boleh lupa cheese cakenya yang sangat soft and sedapppp.. mengigau teringat. Biasanya aku memnag jarang nak makan cheese cake, rasa kembang tekak je. Tapiii kat sana punya, rasa tak boleh berhenti nak makan, padahal baru je habis melantak beberapa jenis appetizer dan nasi sepinggan.. oppss tak lupa juga beberapa jenis dessert.




Baru nak makan dessert, muka dah bertambah tembam. T_T



Lobi. Kecik je. Depan tu coffe house. Tapi nampak tak yang bercahaya kat sebelah Benteng (name of coffee house) tu?

OK.OK. Meh nak zoom~~~~


 

Nampak benda bercahaya indah tu?


Cheese cake, come to mama..
T_T

Erk.. tu baru dessert yang aku tepek kat sini, tak tengok lagi betapa banyak aku dah membaham appetizer dan lauk pauk segala.
Ekceli tak sempat nak ambik gambar semua tu, dah duduk je terus baham semua makanan, akibat kelaparan. Antara menu for lunch yang aku ambil ialah semangkuk tomyam (tak sedap sangat), ketam sweet sour kot (sedappp), ayam masak pucat (hahaha.. siyes tak tau nama apa menu tu tapi sedap, ada rasa manis, rempah dan fresh dibakar), Brokoli goreng, Paprik Udang, ikan tenggiri masak kari, sambal belacan and ulaman.
Erkkk.. kekenyangan.

See? Sangat seronokkan berbengkel di Quality Hotel..

Mau pergi lagilah bengkel makan-makan macam ni.  T_T






-TAMAT-











Opss.. lupa nak cakap, sebenarnya pergi kursus ni haaa.. lol~~




Bengkel Seronok Bekerja!!!!


Hari ini saya datang kerja dengan semangat baru!!!
Yippiiii..



Meow~meow~ :
Padahal pergi Bengkel Seronok Bekerja tapi yang cerita pasal bengkelnya seciput je. Erkk.. biasa la babe, hobi aku memang suka makankan. Berganda kegembiraan, dapat attend course yang superb best and makanan superbbbbbbb delicious.. T_T

THANK YOU FOR READING THIS!

Friday, December 24, 2010

Pemakan Yang Pemalas

So bored duk sorang-sorang kat rumah.
Bila dah boring, perlu la jalankan satu terapi yang amat berkesan ini.
Tambah-tambah lapar lak tu.
Maka masak la jadinya.
Tak ada dah ingat diet semua, janji dapat hilangkan boring.
Huh~~


Lapar plus malas and boring, 
maka terhasillah penyedap tekak malam ini...




Ayam masak sos manis pekat.


Telur sayur gulung

 




Kangkung goreng sedikit belacan.
(Nak jugak tu cakap taruk sikit je belacan)
Takut babe, kang tak pasal-pasal dilanda penyakit lagi.




TARA~~~~~~~


 



BIBIMBAP. ^_^
a.k.a
Bubur nasi versi HanaBella.
Hahaha


Gila duk menonton cite Korea, sampai terliur nak makan bibimbap tu, aku buat la bibimbap versi aku sendiri ek. hahaha


Janji dapat gaul-gaul macam bibimbap, then rasa sedap untuk dimakan.
Padahal jauh benar rupa bibimbap tu dengan bubur nasi aku tu.
Hahaha
Ada aku kesah??




Last but not least,
segelas jus oren.
Cun.




Makan sambil menonton Anugerah Skrin.
Terbaik r.




Meow~meow~ :
Tak komersil langsung nama menu aku tu. Hahaha
Lantak. Janji sodap.

THANK YOU FOR READING THIS!

Sunday, December 19, 2010

Saturday-licious

Patutnya entry ni dipost semalam 
tapi kemalasan yang amat nak gerakan jari jemari untuk menaip entry baru ini after makan tak hengat dunia semalam, so tertunda la sampai ke hari ini.
Kalau lauk tu, memang confrim dah basi.
Tapi tak kira nak publish gak hari ini.

Sebabnya?
semalam was my saturday-licious with housemate.
Seronok you dapat main masak-masak dengan housemate.
Lepas tu makan sama-sama.
Biasakan duk sorang-sorang je kat rumah bila weekend, maklumlah sejak ada anak, memang jarang nak keluarkan.
T_T 

So, kira special la bila dapat masak sama-sama semalam.
Plus, i cuba masa satu menu yang sangat la menjadi peberetttttt i tu.
Selama ni tau makan je yang mak masak kan, tapi semalam i cuba masak sendiri youuu. First time masak sendiri tanpa calling mak tanya apa bahan-bahannya mak? jap lagi nak campak apa? dan bla bla blaaaaaaa.
Bangga dengan diri sendiri. 
hehe
 (Bangga beb sebab aku bukan tau masak sangat pun. Bukan macam korang yang dah superb gila masak bermacam jenis menu kan



 Masak lemak ketam. My peberet one lor..
Kalau makan ketam, memang nasi akan bertambah-tambah.
Heaven.




Sambal kering ikan kering???
hehe
Ranggup dan sedap.
(eceh.. sendiri masak, sendiri makan, sendiri puji)
T_T 


Ayam goreng kunyit, sayur campur.
Sodap.
Housemate masak. Dah boleh kahwin. ^_^ 


Peeeewittttttt~~~~
Opcoz la kan kena ada penambah selera ni.
Hahahaha superbbbb. Budu plus sambal belacan.
Ada macam kurang siuman tak nampak sambal belacan terus lupa kesakitan yang melanda hari tu? bukan main berjanjikan hari tu nak jauhkan diri dari benda alah ni semua kan tapiiiiiii toksoh percaya sangat la cakap aku. Benda yang aku suka, memang jarang sangat dapat dipulaukan. Ini femfuan punya cakap tarak boleh pakai ooo..
hahaha
 


Inilah pemusanah diet kami berdua semalam.
SATURDAYLICIOUS.



Meow~meow~ :
Tiba-tiba rasa lapar tengok lauk semalam. Adeh..

 
 

THANK YOU FOR READING THIS!

Monday, December 6, 2010

Baju saya mengecil KAH??

Semalam sehari suntuk aku belek-belek almari pakaian, nak mencari baju untuk ke majlis perkahwinan bos aku.

Aku sedey beb. Sedih bukan sebab bos aku nak kahwin, kalau bos aku tu adalah seorang lelaki mungkin aku sedihlah kot sebab dah tak dapat nak ngoratnya lagi kannnn.. T_T
Erk... sedih aku ni lebih daripada khayalan aku tu tau. Aku sedih sebab baju aku semakin mengecil.
(READ : aku telah berjaya pelihara lemak yang berlebihan dan tumbesaran badan aku sangat berjaya)

Waaaaaa~~~~


Aku dah tak ada baju-baju yang cun lagi untuk dipakaiiiiiii. Aku memang ada beberapa baju yang dibuat stok if nak ke any majlis. Thats why dah lama sangat aku tak pakai baju-baju tersebut. Tak maulah kan pakai baju sama ke opis untuk ke majlis kahwin bos aku. Maklumlah, aku kan kuat melaram, harus la pakai baju cantikkan. Manalah tau dapat ngorat dua tiga balak-balak encem. Dah kata majlis kahwin juga merupakan tempat mencari pasangan, imej harus jaga beb.

Hoi~~
DUSHhhh!!
(lebam biji mata. Tu la mengatal lagi)
Sori babe, aku melalut sebab stresssssss. 
Teman Penyayang tetap dihati. Ewah~~ 

Meh aku nak menunjuk baju peberet aku yang semakin mengecil tu..



Kebaya Nyonya ni paling aku suka. Turun temurun dari my mum. Masih elok dan sangat cantik. Last time aku pakai baju ni masa kawan Teman Penyayang kahwin this year. Aku rasa baru je beberapa bulan berlalu, bila nak cuba je malam tadi,
perghhh~~ macam balut nangka. Memang boleh tutup tapi time duduk tu amat la menyeksakan. Tu belum dikira bila aku melantak lagi kat majlis kahwin, kang terus terpelanting butang-butang baju, tercabut. 


Ni je gambar yang aku ada masa pakai baju tu. Tahun 2007 tak silap aku. Masa tu Makan Malam Anugerah Za'ba, UM kat Palace of The Golden Horses. Memang sangat selesa pakai time tu, takde la ketat sangat. Ngam-ngam je.
Err. entah kenapa aku tak suka senyum time tu.
OK. keluar sikit dari topik.
 


No.2 peberet. Ni pun turun temurun dari mum aku. Cantikkan? nampak macam baru tak? kau jangan tak tau, baju ni mak aku pakai masa dia muda-muda lagi. Amat dijaga dengan elok dna aku rasa kebaya nyonya zaman dolu-dolu amat berkualiti. Buktinya kainnya masih tahan sampai sekarang. Sebab tu la aku sangat suka kebaya ni selain daripada ada sentimental value gitu.

Tapi sekarang mana nak ada muatnya lagi derrr, memang tak boleh nak butang langsung bahagian bawah. Baju ni memang kecik sikit dari kebaya nyonya 1st tadi.



Last time pakai masajadi pengapit. Harus sensor bahagian atas sebab cekci sikit dahulu kala.. hehehe
 

Kebaya ini bukan milik mak aku tapi milik aku yang sah.
Tapi sayangnya, ia juga semakin mengecil. Adakah baju ini merajuk kerana sudah amat lama tidak menyentuhnya?? Hanya memakai baju kurung ke opis.
Kalau betullah ia merajuk, nampaknya kena bawak dia pergi jalan-jalan kat opis jugak ni. Kebosanan agaknya hanya berada di dalam almari. 
T_T

Arghhhhh!!!! sangat tensi. Padalah baru tahun lepas mak buatkan.
 

Punnnnnnn berkecil hati. baju ni dari atas hingga ke bawah, langsung tak boleh butang.
Gggrrrrr..
Malas nak cakap banyak.
  
Tu jelah baju melaram yang aku ada kat sini. Selebihnya masih kat kampung. Bajet baju tu aku malas duk bawka g opis, nanti kang dah tak ada baju nak bawak g mana-mana majliskan tapi tak sangka pulak semua baju tu kecik hati, dah lama sangat tubuh ni tak peluk dia orang kan.
T_T


Tapiiiiiiii
Nasib baik, ada satu baju yang boleh dipakai pada hari ini, walaupun perubahan diri akan berlaku di majlis kahwin akibat makanan yang tanpa had dibawa masuk ke dalam badan...
Saya masih boleh lagi mengayakannya.. tak akan bimbang benang-benang akan tercabut, atau baju terkoyak atau zip terbuka atau atau.... tak selesa.
 

 Owh.. saya sangat bernasib baik. Baju ni tak mengecil. Dan yang paling penting masih ladi teramat selesa dipakai.


Owh.. inilah bos saya.


 Yang sebelah tu SINGLE lagi ye.
(motif??)


Pssstt~~ photogrpher tadi hensem beb.. bahah
(sempat lagi)
Bos aku pernah cakap, our job memerlukan mata helang supaya penglihatan tajam dan peka dalam mengesan any mistake pada bahan-bahan before we publish any article.
Tapi bos, saya tak boleh menjadi mata helang. Saya hanya memiliki sepasang MATA KERANJANG yang sangat superb. Dapat mengesan keindahan ciptaan tuhan yang pantang melintas di depan mata saya.
T_T


Before pergi kenduri, haruslah peluk cium, pujuk budak ni dulukan. Nanti bising nak mengikut. hehe
Meow~meow~
Siyes. amat terkejut dengan perubahan diri. Ok. Tekad. Perlu hapsukan semua lebihan lemak tuu and dapatkan shape asal yang dulu.

THANK YOU FOR READING THIS!

Friday, December 3, 2010

Putu Halba OH Putu Halba~~

Salam hari Jumaat semua..
Agak boring after habis meeting.
Hari ni pulak rehatnya panjang.
So nothing in my mind to share ekceli.
Nak keluar berpoya-poya ke bandar Kuantan di kelapangan waktu rehat ini, terasa malas nak drive pulak. huh~~

So, bagi mengelakkan keboringan yang melampau, aku belek-belek la folder kat pc ni.
Godek-godek game ape yang menarik untuk dipermainkan. Eh.. untuk dimainkan.

Tiba-tiba terjumpa la pulak a little bit of picture yang aku ambik masa cuti Hari Raya Korban kat kampung hari tu.

Automatically, aku rindu gila kat kampung.
Sedih babe. Tentu syok berada di kampun musim hujan sebegini.
(read.. mesti macam-macam jenis makanan mak masak di kala musim hujan ni..sebabnya time sejuk cepat lapar).

Aduh,, sedihnya hidup di perantauan.

Kalau u all nak tau, musim tengkujuh kat kampung aku kan, paling femes benda ni..


Ni namanya PUTU HALBA.
Kau nampak je macam tak senonoh di gaul-gaul atas kelapa tapi beb, sekali kau rasa putu halba ni terus angau. I tell youuuu.

Sumpah tak tipu.
Dulukan, masa makcik aku bagi husband dia makan, terus kau husband dia tapau 10 hengget bawak balik KL. Kau bayangkan masa tu RM1, 4 keping. Banyak tak banyak dia tapau, bagi the whole family rasa.

Lepas tu, masa Teman Penyayang datang rumah aku for breakfast, my mum belikan putu halba ni plus nasi kerabu kan. Mula-mula tu Teman Penyayang makan nasi kerabu, habis satu bungkus. So, aku bagi dia rasa putu halba. Boleh dia cakap,

"Biey tak suka la yang kuih berempah ni"

Hoi~~ kau belum rasa dah cakap kuih tu berempah. Nama je halba yang ooiiiiii tapi tak ada rasanya rempah punnnnn.. Baik kau jangan banyak cakap. Cuba dulu. Kang aku sumbak secara paksa baru tauuu.. 
(Tak cakap pun kat dia macam ni.. hehehe acah jeee)

Memula tu aku tengok macam nak tak nak je dia cubit kuih tu tau, maybe ambik juga sebab nak jaga hati my mum kot, duk pelawa dia makan kuih tu kan.. memula tu dia cakap dah kenyang after melantak sebungkus nasi kerabu, tapi my mum nak dia rasa, baru leh jadi menantu nanti. hahahaha

Yang kelakarnya, dari memula macam dipaksa makan tu, after masuk dalam mulut je..
Kauuuuuuuuu, terus dia capai sekeping putu halba taruk dalam piring.
Dia sukaaaa. Tadi main cubit putu halba dalam piring aku je, bajet nak taste je tadi.
Sekaliiiii, hambek kauuuuu.

Tu la.. orang suruh cuba kau jual mahal.
Kan dah malu sendiri nak tambah.
Tapi my mum faham la, benda alah tu sedap. So my mum suruh je dia makan. Tak payah segan-segan kan.

Lepas tuuuu memang tak tau malu langsung.
Buruk benar perangai.. hahahaha
Nasi kerabu satu bungkus, putu halba .. 4 KEPING kauuuuuuu.
Hahahahaha

Until now aku tak boleh lupa muka dia duk tenung putu halba tu..hahaha
Sumpah lucu, nak makan lagi tapi malu.. Comel gila masa tuu. ^_^

Haaaaa.. tengok hebat tak hebat penangan putu halba tuuu.

Putu halba ni ada time musim tengkujuh je. Bukan sepanjang tahun tau. That's why aku suka balik kampung bila tiba hujung tahun. Tapi for this cooming holiday tak dapat nak balik la nampaknya sebab aku dah ambik cuti panjang for hari Raya Korban hari tu.. hukhuk

Jap, nak keluar cari makanan. Banyak lagi cite nak story mory..

THANK YOU FOR READING THIS!

Friday, November 19, 2010

Aku Manusia Karnivor

Sangat senang hati berada di kampung.
Apatah lagi perut di jamu dengan makanan yang enak belaka.
Huh, kalau tak sebut pasal perut dan makanan, memang tak lengkap percutian ini di kampung terchenta.
(Ala.. ngaku je la kau memang suka makan kan?)

Asal makanan terlibat je, mesti korang boleh tengok macam mana suka hati dan girangnya aku ni. hehehe
Dah kata hobi suka masak dan makan kan? Haruslah gembira apabila dapat melaksanakan hobi tersebut. Right?

Kau jangan tak percaya menu breakfast aku pagi ni yang sangat meletoppppp.
Sejak 2,3, hari ice-box dipenuhi dengan daging ni, aku dah tak pandang dah rumput-rumput segar (ulam-ulaman) kat sekeliling rumah.
Baik breakfast, lunch dan dinner, dukkkk mentedarah daging lembu.
Daging ayam tak main ye.
Al-maklumlah dah kata Raya Korban.
Haruslah daging lembu yang jadi menu utamakan?

Tak caya aku breakfast dengan makan lembu?
Eh.. silap. Makan daging lembu???


Menu harus disusun ikut tekak aku eh.
First rank SUP TULANG.
Makkkkk yang masak.
The best in town. hehehe
Benda wajib masak everytime Raya Korban.
Pass kat jiran sikit. ^_^
 

DAGING MASAK HALIA SWEET.
Menu kedua haruslah benda yang aku masak kan? haha
Yang ni aku kasi kat jiran tetangga sikit sorang.
Mana la tau kot-kot mereka-mereka berkenan kat aku untuk dibuat menantu.
hahaha
(nampak sangat gatal nak ngorat anak teruna jiran kan?
hahahaha
Hoi~~~ aku belajar masak untuk my future husband lor.. ^_^


DAGING GULAI KAWAH
Sedap!!!!!! *thumbs up*
Jiran yang bagi.
Satu periuk kecik dia bagi.
Memang sangat suka hokei Raya Korban.
Dahlah raya pertama tu kau dapat daging mentah, petang tu dia orang masak still  bagi lauk pauk lagi, semalam pun bagi lauk gak, pagi ni pun stilllll dapat lauk pauk lagi.
Harap-harap esok, esok, dan esok mereka masih memberi lauk pauk yang sedap-sedap sehinggalah daging lembu dalam peti ais masing-masing kehabisan. hahaha

Ni lak, menu yang memang membuktikan aku manusia karnivor.
SINGGANG KEPALA LEMBU. Muahahaha
Hambek kau, aku makan kepala lembu yang superb sodap. ^_^
Terima kasih ye MAKCIK ROH (jiran) kerana bagi aku merasa singgang ni.
First time ni makan kepala lembu.
Rasa agak berlemak dan lembik. Adakah OTAK lembu?
Erk.. kekenyang sudaaaaa..

T_T

Baik hatikan kejiranan kat kampung aku???
Kalau aku buat homestay for Raya Korban Season only agak-agak ada orang nak menginap tak kat rumah aku??
Muahaha

Owh.. after hari Ahad, jika jiran-jiran masih mengagihkan lauk pauk yang sedap-sedap belaka, memang aku tersangat jeles.
Sebabnyaaaaaaaa
That time, aku dah chowwwwww dari kampung.
Sob~Sob~~~ T_T
Boleh? sedih pasal tak dapat makan sedap-sedap???


Meo~~Meow~~ :
Bersiap-siap mahu ke Pengkalan Kubor. Cari barang sambil cari makanan. Ngeh ngeh..

THANK YOU FOR READING THIS!

Sunday, November 14, 2010

Tersangat Rajin Walau Tersangat Penat.

Hi deary.
Just a short entry.
Ekceli aku baru balik dari program twc anjuran office kat Selesa Hill Resort, Bukit Tinggi.
Tak sabar nak bercerita, that's why la update jugak malam ni.
Esok dah tak sempat nak update, aku nak balik kampung lak.

Semasa berada kat Selesa Hill Resort, membuak-buak otak nak memuntahkan enrty ni, tangan aku menggigil-gigil nak menaip keyboard. (OK.Tipu)

Oleh kerana lambat untuk melontarkan buah otak ini, maka entry aku kali ini agak bercelaru rasanya. 
Sekejap akan imbas kenangan ketika berada di Selesa Hill Resort. (padahal baru balik pagi tadi, dah jadi kenangan eh??) dan sekejap akan awan-awangan berada di kampung. Maklum la, i akan pulang ke kampung esok untuk sambut Hari Raya Aidiladha. Nun di KELANTAN sana kampung i. hehe

Siyess, penat gila menjalankan aktiviti kat Selesa Hill Resort.
Memang mencabar especially aktiviti jungle traking. 
Gila memcabar weh.
Rasa nyawa di hujung tanduk je. (mengucap sepanjang jalan)
Aku tak pernah ber'jungle' tracking like that.

Kau bayangkan (bayang betul-betul tau. Ada kisah menarik ni) T_T.. jalan jungle traking tu ada tebuan dan sangat berhutan. (Erk.. dah nama jungle kan?)
Tapiiiii
kita orang dah maklumkan kat pihak pengurusan, tak nak la yang lasak sangat, just nak fun je.
Tapi kauuuu, sekali si marshal Selesa Hill Resort tu bawak kami redah hutan yang amat ngeri jalannya.
AGAIN.. kau bayangkan first cabaran terpaksa hadapi adalah trak yang kami lalui tu ada sarang tebuan. Gila hokei.
Habis member semua kena sengat.
Nasib baik aku tak kena.
Memulanya member depan aku yang kena sengat kat tangan. Aku ingatkan tangan dia kena duri pokok bila dia mengadu sakit. Ye la, dah meredah hutan, aku bajet just kena duri la.
Then tiba-tiba, ada member laki kat belakang menjerit  kami di attack oleh segerombolan tebuan.
Habis lari bertempiarann.
Kau bayangkan, mana nak larikan diri dalam hutan weh, kiri kanan semak. Kang lari redah semak, tak pasal-pasal jumpa ular lak,. Lagi parah.

But lucky is tebuan tu stop kejar group kami yang berada di tengah-tengah dan tebuan tadi telah menyerang group ketiga yang berada di belakang kami. So, that group dah terputus dari kami. 
Nasib baik dalam hutan still ada line, so we call that group, which is ada 2 orang yang kena sengat then dia orang decide untuk kembali ke resort because tebuan-tebuan tadi dah tutup jalan tersebut. Gila kau kalau nak redah tebuan-tebuan tu semua. Tu dah menempah ajal namanya. Memang scary sangat.

So, we all yang tinggal around 20 orang lagi, teruskan perjalanan jugak even ada kena sengat around 7 orang, terpaksa teruskan jugak untuk cari jalan keluar. We all memang dah tak boleh patah balik. Nasib baik kawan-kawan aku yang kena sengat, sangat kuat semangat dia orang. Aku memang tabik kat dia orang.
Kau bayangkan, after kena gigit kat tebuan tu, automatically kulit dia orang membengkak dan kemerahan. Kami just rawat dia orang dengan menggunakan minyak panas yang ada dalam first aid.
Suasana memang kelam kabut, mereka mengerang kesakitan, dengan keadaan semak samun, curam di atas bukit. We have no choice. Nak tak nak kena ikut cakap marshall yang dipertanggungjawabkan mengetuai kami dalam jungle traking.

Kau bayangkan trak yang kami redah tu, sangat curam sekali. Kami memanjat dan turun dari bukit hanya dengan menggunakan tali yang diikat pada sebatang pokok. 
Siyess, tanah liat atas bukit sangat licin, dengan keadaannya yang becak, kiri kanan ada pokok berduri, so kami tak boleh berpaut pada pokok tersebut. Kami terpaksa merangkak bawak pokok bulu yang hampir tumbang. AKu tak tau la if angin kuat ke tiba-tiba, mahu terhempap pokok buluh tu menimpa kami. Ngeri gila bila aku fikirkan semula.

Yang paling best tu, aku rasa sangat mencabar apabila kamu terpaksa menyelusuri longkang yang mengalirkan air dia atas bukit. 
Kalau kau nak tau bagaimana rupa dan betapa curamnya longkang yang aku kami redah tu, cuba kau tengok kiri kanan lebuh raya karak, ada bukit kan, so, kat lereng-lereng bukit tu, ada longkang simen kan? bila time hujan je, air akan mengalir kat longkang tu kan?

Haaaa.. longkang tuuuu la yang kami gunakan untuk turun ke bawah. Dengan berlumut hijau, licinnya longkang tu, tanpa bantuan seutas tali pun, we all duduk atas longkang tu, kami menggesot turun dengan kadar yang sangat berlahan.
Aku bajet, if seorang tergelincir, then yang berada di bawah, memang confirm akan terjatuh sama. Ngeriiiiiii.

Sumpah, if pergi KL, aku tengok je longkang tu, mesti teringat punya.

Then, the sad part tu, after dah sampai ke kaki bukit, one of our member kena gigit kat lebah yang agak besar, aku pun tak tau dari arah mana datangnya lebah tu. Tiba-tiba je.
Suddenly, the sad and shock part happen.
Aku tak tau nak cerita macam mana tapi keadaan kawan kami tu amat teruk.
Badannya tumbuh bintik-bintik besar seluruh muka, leher dan tangan, berpeluh-peluh, badannya sangat sejuk, muntah, dan hampir pitam.

Yang aku geram sangat tuuuuuu
pihak Selesa Hill Resort yang tak berapa nak bagi keselesaan kepada kami, macam endah tak endah je k.
Kau bayangkan time member kami tu dah sakit sangat, 50% antara sedar tak sedar, marshall tu diam je, bukan nak suruh pergi klinik. Kami pulak yang kena call our member yang ada kat resort, drive our car hantar member yang sakit ni pergi klinik.

Dulu, waktu kita orang buat survey nak pilih resort kau, bukan main eh kau cakap semua transport kau ada if berlaku any emergency. So sekarang ape cerr huh??
Lepas tu, kita orang suruhlah dia orang hantar kawan-kawan lain pergi klinik gak supaya keadaan tak memudaratkan, at least dia orang dapat injection kan, tapi kauuuu, boleh driver dia orang cakap,
"sekarang saya kena hantar pekerja balik" - Sengal

Hoi!!!! kawan aku dah menahan sakit, kau boleh pulak nak hantar pekerja kau eh?
Mana janji kau nak sediakan we all transport if anything happen??
Takkan kau ada satu van je kot.
Memang gila.
Weh, kalau kita orang ada transport sendiri, memang kita orang tak kempunan la nak guna van korang tu.
Masalahnya kami datang dengan sebijik bas dan sebuah kereta. That kereta dah bawak kawan-kawan lain yang lagi parah ke klinik, so, yang a few member ni sape nak bawak lak. Tak kan kau nak suruh sumbat semua dalam satu kete kot.
Agak-agak la weh. 

Sumpah, tu baru part menguruskan aktiviti jungle traking, belum aku cerita perihal suasana, bilik, makanan dan so on lagi.
Memang banyak yang tak puas hati.
Tapi bak kata pepatah, benda yang lepas usah dikenangkan.
So, aku hanya cerita part yang betul-betul memberi kesan pada aku.
Malas nak sentuh a few bad thing yang ada kat sana.

Pendek kata pengurusan TERUK. Lain kita deal, lain dia orang buat.
TERUKKKKKK.

View dari balkoni apartment kita orang. Tuuuu, mengadap lebuh raya karak.
Tak kuasa nak ambik gambar banyak-banyak.
Tak cantik sangat pun.

Lega aku dapat luah sikit.
Baru sikit ok.
Esok aku luah kat mak pulak.
Tak sabar nak balik kampung.
Ingatkan nak drive balik hari ni tapi tadi sampai pun agak tengah hari, so, aku decide bertolak awal pagi esok je.

 So, tadi terus pergi ambil Arjun kat vet.
Rindu gila kat dia.
Sian dia aku tinggalkan.

Tadi dia kena inject, so, Arjun berada dalam alam kayangan agaknya, moyok je bila balik.
Ish, kesian lak nak angkut dalam kereta esok.
6 jam tu, mau mabuk Arjun tu.


Sian dia, tersedar after aku snap gambar ni.
Hehehe aku memang suka snap gambar dia time tidur. Sangat comel.

Then after ambik Arjun, pergi ambik benda alah ni pulak,

untuk di bawa pulang ke kampung buat budak ini,


Homaigod, miss her so much.

Seb baik esok akan pulang ke tempat terapi yang terbest sekali, so, kepenatan, tension dan kesakitan semalam tak dapat mengatasi keseronokan ini.


Ok lah, dah nak tidur. Pagi-pagi esok mau drive.


Meow~meow~:
Rasa agak bersungguh aku bercerita malam ni. Cuba kira berapa banyak perkataan bayangkan dalam entry ni. Memang sangat berusaha bercerita supaya semua orang faham. Satu lagi, nampak sangatkan tak pegang janji?? kata just SHORT entry kan? hahaha ada aku kesah?? baca sudaaaa..

THANK YOU FOR READING THIS!

Saturday, October 23, 2010

"Entry ni kita tulis sendiri tau".. With love, ARJUN

I'm very happy today because mummy at home. So, i'm not alone today. Mummy said she will accompany me for three days. I love it!


Well..i dont mind if she need to work because i know mummy need to work to buy my food and take me to the clinic when i get sick butttt  sumtimes i feel lonely at home alone.
I'm just a kid mummy. T_T 

Mummy just a nice mum. I heard Mama Nabila (mummy's housemate) ask mummy to hang out at cinema today. But mummy refuse to go there because of me. Poor mama Nabila. But when i wake up from taking a nap at this evening, Mama Nabila not at home. I thought mummy also not in the house. Luckly mummy at the kitchen, fried sumthing i guess.

Pheewww...

Hey world, i want to share my happy moment with my mummy today. 

This is my precious saturday:

   As usual i will wake up early in the morning even today is saturday. Poor mummy, can't sleep well because i play with her leg. I want mummy wake up to play with me. 

While mummy take a bath, i play around as usual. I luv to play mummy's scarf. Hey, that's purple scarf is my favourite one! See how much i like that scarf? i guess mummy didnt realise her scarf become worse. 
("until snap the picture tadi baru aku perasan selendang aku jadi macam tu.. sabar je la", Arjun's mummy said in her heart) tsk.


I also luv to play with this headphone. It's belongs to Mama Nabila. I can't wear this but i love to touch it because it so soft and big. I wonder how it's work when i see Mama Nabila wear it. That's why i try to explore by myself. But, it's not work. Anyone can help me? T_T


When mummy leave her lappy for a while, i try to use that. But, mummy said i'm too young to have facebook just like mummy. Ok. Fine.
 

 Mummy know that i'm sulk because of her. So, mummy try to get my attention back. But it's not work. I try to hidden from mummy behind the sofa.


 And i feel so tired to play hide and seek with mummy. So, i take a nap while mummy cooking at the kitchen.
 

After a few minute, i heard sumone voice just like me. Hey, i have friend here. I wanna play outside. But mummy stop me. Mummy said i'm too young to play with that brothercat. Mummy told me a scary story. Mummy said there is a lot of monster out there. They like to eat a kitties just like me. But i dont believe what mummy said. Again, i'm sulk.
 

This time mummy to clever get my attention after i'm sulk. She switch on the television after she take a bath. She know i love to watching doraemon. Mummy said doraemon is a nice cat. That's why mummy allow me to see him on tv. teeheee.. ^_^
 


While i watch daraemon,i heard sumone make a noise out side my house . Owh.. it's brothercat again.  But it's weird to see her face tonite. When i see his face at night, its sooo scary. Now i believe what mummy said that evening. Sorry mummy i didnt believe you. Now i know why you keep me in the house for 24 hours.


 I'm so scared. Mummy hug me to get me calm.


 Mummy said i'm safety in her warm hug.


And now i feel sooo comfortable. Tq mummy.

After that mummy give me vitamin for today as usual. Mummy said that medicine will make me healthier and strong.
I luv to eat that. 
Am i a good boy?  *wink*


 Owh.. i feel so sleepy after take that medicine. Mummy take me to my bed. 
 

Ok. That's all for today. 
Good night mummy.
Good night all mummy's friend.




Meow Meow:
Mummy too busy tonite. That's why i'm try to update this entry by myself. ngeh ngeh

THANK YOU FOR READING THIS!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...